Nederlander maakt decentraal, censuur bestendig alternatief voor Whatsapp op bitcoins lightning network

De potentie van bitcoin is werkelijk enorm. En die potentie wordt alleen maar groter door het lightning network, dit is een soort laag om de blockchain heen, waardoor er nog meer en nog goedkopere transacties gedaan kunnen worden.

Decentraal berichten versturen

Het lightning network is ook geschikt om apps op te bouwen. Joost Jager van Lighting Labs is bezig met het ontwikkelen van een berichtenservice genaamd Whatsat, een woordspeling op Whatsapp en Satoshi. Een berichtenservice die volledig decentraal is? Dan heb je onze interesse te pakken. Bekijk hieronder een demo.

Wij spraken met Joost Jager over Whatsat en vroegen hem het hemd van het lijf.

Hoe ben je op het idee gekomen om een berichtendienst te ontwikkelen?

Recent ben ik weer in contact gekomen met een oude vriend van de middelbare school. We programmeerden in die tijd wel eens samen aan hobbyprojecten. We wilden een afspraak maken, maar het was even de vraag hoe we zouden communiceren. Hij hield niet van Whatsapp en dergelijke gecentraliseerde diensten, maar wat blijft er dan tegenwoordig zoal over? De keus viel op IRC, maar het is qua gebruikerservaring toch wel even schrikken als je dat in 2019 weer gaat gebruiken. Dit zette me aan het denken en toen kwam het idee van chat-over-Lightning naar boven.

Waarom heb je gekozen voor een berichtenservice op het Lightning Network?

Het is niet zo dat ik een berichtenservice wilde bouwen en dat hiervoor het Lightning Network als beste uit de bus is gekomen. In werkelijkheid was het omgekeerd. In mijn dagelijks werk ontwikkel ik aan Lightning en ik was benieuwd in hoeverre dat zou kunnen fungeren als berichtenservice. Die vraag ben ik op dit moment aan het verkennen. Er zijn zeker een aantal voordelen aan LN. Er is geen centrale server die uitgezet kan worden, de berichten worden verstuurd via onion routing (vergelijkbaar met tor) wat goed is voor de privacy en er is een betaalmechanisme aanwezig om het netwerk te belonen voor de geleverde diensten.

Deze tweede laag is nog volop in ontwikkeling, is dat een voordeel, of juist een nadeel als je apps ontwikkelt voor LN?

Goede vraag. Het is een nadeel en een voordeel. Een nadeel is dat het netwerk nog niet optimaal functioneert en daar heeft het versturen van berichten over Lightning mogelijk ook last van. Een voorbeeld is het vinden van betrouwbare routes. Het voordeel is echter dat er nu nog mogelijkheden zijn om aanpassingen aan het protocol te doen. Zoals dat je ideaal gezien geen betaling wilt doen aan de ontvanger van het bericht. Je wilt alleen de tussenliggende nodes een vergoeding geven. Dat betekent dat er eigenlijk een betaling van 0 satoshi wordt gedaan aan de ontvanger van het bericht. Dit is iets dat momenteel niet mogelijk is in Lightning.

Elke transactie, dus ook tekstuele boodschappen, brengt kosten met zich mee. Hoe zie je dat voor je en hoe hou je de kosten beheersbaar?

Dit is iets dat nog moet uitkristalliseren. We moeten afwachten wat de werkelijke transactiekosten gaan zijn als het netwerk eenmaal volwassen is. De kosten hangen ook sterk samen met de structuur van het netwerk en op welke punten in het netwerk een gebruiker aangesloten is. Wellicht dat er een soort ‘sociale hubs’ ontstaan waar gebruikers die veel met elkaar chatten op aangesloten zijn om de kosten laag te houden.

En hoe voorkom je spam?

Je voorkomt spam doordat elke bericht geld kost. Dat is het voordeel van betaalde berichten, zelfs al zijn de kosten heel laag. Een spammer verstuurt typisch heel veel berichten, dus dan loopt het toch op. Ook zou je kunnen eisen van nieuwe contacten dat ze een relatief hoog bedrag meesturen bij het eerste bericht. Als de ontvanger het bericht geen spam vindt en antwoordt, dan wordt dat bedrag geretourneerd in de reply.

Zijn de nodes op het LN hier al klaar voor? Hoe kunnen zij bijdragen aan apps, en in het bijzonder Whatsat? Vergt er nog een extra handeling van nodes?

Routing nodes zijn er klaar voor en hoeven niets te doen. Voor de node software van de eindpunten (de personen die chatten) zijn nog kleine aanpassingen nodig. Voor LND zijn deze aanpassingen onderweg en ook C-lightning is begonnen met de implementatie hiervan.

Wil je de ontwikkeling van Whatsat volgen? Dat kan via GitHub.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.