When Lambo? Volgens Lamborghini komt recordverkoop niet door bitcoin

In 2004 zag modehuis Burberry een flinke daling in de verkoop van hun kleding. Het merk en haar typische, kenmerkende kaneelkleurige vakjes en strepen was namelijk populair onder het gewone volk. Ook droegen veel voetbalsupporters het bekende patroon van Burberry. Hiermee verloor het merk haar exclusieve karakter.

Het zou veertien jaar duren voordat Burberry deze smet op hun imago van zich af wist te schudden. Inmiddels staan winkels weer te popelen om het merk te verkopen.

Het imago van Lamborghini

Sportwagenfabrikant Lamborghini bevindt zich nu in een vergelijkbaar dilemma. Dankzij jonge crypto-miljonairs die publiekelijk hun nieuw verworven winst besteden aan flitsende sportauto’s, is ‘Lambo’ synoniem geworden met winst met cryptocurrency’s.

Een veelvoorkomend cliché van jonge cryptomiljonairs: overdag de bankenwereld omver gooien, maar ‘s nachts vooral feesten in stripclubs.

Geen goed imago voor een luxemerk als Lamborghini, ook al is hun logo een bull.

Groeit omzet door bitcoin?

Al acht opeenvolgende jaren groeit de omzet van de autofabrikant. In 2018 steeg de omzet zelfs met 51 procent! En toch willen ze afstand nemen van de nieuwe rijken van de cryptowereld, ook al zou het zomaar kunnen dat zij verantwoordelijk zijn voor een groot aantal gekochte Lambo’s.

“We hebben geen band met cryptocurrency en we zijn niet geïnteresseerd om te praten over cryptocurrency, zei Gerald Kahlke, hoofd communicatie van Lamborghini. “Bedankt voor uw begrip.”

Online onnavolgbaar

Misschien wil Lamborghini niet over crypto’s praten, op Twitter wordt er veelvuldig over deze woordencombinatie gepost. Volgens analisten van Brandwatch behoren de hashtags “bitcoin” en “blockchain” tot de 10 meest gebruikte termen in elke post over Lamborghini’s.

Daarnaast zijn er ook websites om te bereken hoeveel bitcoin je nodig hebt om een Lamborgini te kopen. ‘When Lambo’ is een veelgebruikte meme om te meten hoeveel winst je hebt gemaakt met traden.

Er zijn op crypto geïnspireerde Lambo-kunstwerken, zo is er eentje verkocht aan voormalige Skype baas Michael Jackson voor 400.000 dollar, meer dan het kost om een ​​echte Lamborghini te kopen. Ook zijn er zelfs heuse Lambocoins te koop, een parodie waarbij de hoofdontwikkelaar een kat is met het gezicht van acteur Nicolas Cage.

Sommige autodealers accepteren zelfs crypto om een Lambo’s mee te kopen.

Het is dan ook niet gek dat Lamborghini, zoals ze zelf aangeven in een persbericht, meer online bereik hebben dan hun directe concurrent Ferrari.

Klein begonnen, groot geëindigd

In een interview met CSNBC zei directeur Stefano Domenicali voorzichtig: “Ik zie een verband tussen jonge mensen die echt heel rijk willen worden met risicovolle investeringen met het feit dat onze klanten nog maar heel jong zijn.” Volgens Lamborghini ligt de gemiddelde leeftijd van kopers tussen 30 en 45.

Uiteraard is dit het domein van de allerrijksten. Lamborghini bezitters zijn vaak rocksterren, voetballers en rappers, en nu dus ook cryptomiljonairs. Het succes van laatstgenoemde groep weerspiegelt het bescheiden begin van Lamborghini zelf. Het bedrijf begon immers als een fabrikant van tractoren.

Bearmarkt doet zijn werk

Wil Lambroghini zich echt distantiëren van hun nieuwe image? Dan kunnen ze het beste de strategie van Burberry kopiëren. Of niet. De bearmarkt zorgt er vanzelf voor dat er minder cryptomiljonairs bijkomen die graag een Lambo willen hebben.

Zelfs Jason A. Williams, oprichter van Morgan Creek, heeft onlangs zijn Lamborghini te koop aangeboden voor bitcoin.

Voor Lamborghini is het te hopen dat de bearmarkt nog even doorgaat. Voor cryptoliefhebbers kan de tijd van ‘When Lambo’ niet snel genoeg aanbreken.

 

 


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.