Craig Wright wint rechtszaak: website moet Bitcoin whitepaper verwijderen

Craig Wright heeft zojuist een juridisch geschil in het VK gewonnen over de Bitcoin Whitepaper. De Australiër claimt dat hij Satoshi Nakamoto is, er zijn maar weinig mensen (lees: praktisch niemand) die hem geloven.

Wat heeft Craig Wright tegen publicatie whitepaper?

Volgens Ontier LLP, het advocatenkantoor dat Craig Wright vertegenwoordigt, heeft hij vandaag een verstekvonnis gekregen in zijn procedure wegens inbreuk op het auteursrecht tegen Cøbra. Wright claimt namelijk de bedenker van bitcoin te zijn, stiekem Satoshi te spelen in het weekend en zo ook de auteur te zijn van de whitepaper van bitcoin.

Craig Wright eiste dat de Bitcoin whitepaper verwijderd zou worden van Bitcoin.org en Bitcoincore.org. Laatstgenoemde website voldeed hieraan, maar Cøbra, de pseudonieme webmaster van Bitcoin.org, weigerde. Reden genoeg voor Craig Wright om een juridisch conflict tegen hem te starten.

Anonimiteit is belangrijker

Tijdens de hoorzitting moest Cøbra zijn identiteit bekendmaken om zijn rechten te doen gelden. De pseudonieme bitcoiner waardeerde zijn anonimiteit meer dan een uiteindelijke overwinning in het geschil en koos er daarom voor af te zien van zijn recht om zichzelf te verdedigen of om argumenten voor de rechter te geven. Dit maakte het voor Craig Wright makkelijker om dit geschil te winnen.

Simon Cohen van het juridische team dat Dr. Wright adviseerde over deze rechtszaak, zei:

‘Dit is een belangrijke ontwikkeling in de zoektocht van Dr. Wright naar gerechtelijke rechtvaardiging van zijn auteursrecht in zijn Whitepaper. Hoewel hij vandaag standaard de overwinning heeft behaald omdat er geen verdediging was, is het opmerkelijk dat de Engelse rechtbank toch ‘Cøbra’ heeft bevolen het Whitepaper in het VK toegankelijk te maken.’

Wordt Craig Wright erkend als Satoshi?

Betekent dit dat de Britse rechtbanken Craig Wright erkennen als de auteur van de Bitcoin Whitepaper? Nee, en het betekent ook niet dat de Britse rechtbanken hem identificeren als Satoshi Nakamoto. Dus, wat betekent het?

Craig Wright heeft veel van zijn belangrijke rechtszaken moeten laten vallen tegen prominente leden van de cryptocurrency-gemeenschap die ervoor hebben gekozen om hun argumenten actief te verdedigen. De anonimiteit van Cøbra was echter de sleutel voor Wright om op zijn minst één juridische strijd te winnen. Vrijwel geen andere websites haalde de whitepaper offline, en Wright werd hierdoor gedwongen om achter websitebeheerders aan te gaan die hun anonimiteit niet op het spel willen zetten. Wat dat betreft een goede zet om de pseudonieme webmaster van Bitcoin.org aan te klagen.

Boete betalen aan Satoshi

Maar dat is alles, er is geen diepere betekenis. De Bitcoin.org-website zal de toegang tot de Bitcoin whitepaper voor publiek uit het VK moeten verwijderen en informatie over de overwinning van Wright plaatsen, simpelweg omdat de webmaster besloot niet terug te vechten.

Omdat Craig Wright beweert Satoshi Nakamoto te zijn, moet hij ook toegang hebben tot de wallets van Satoshi. Keer op keer heeft Wright bewezen niet bij deze coins te kunnen. Daarom zei Cøbra dat hij graag de boete van 35 duizend pond zou betalen aan het adres dat publiekelijk erkend wordt als die van Satoshi Nakamoto.

Craig Wright zal het aanbod van Cøbra waarschijnlijk weigeren.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Het verhaal van en over Satoshi blijft mij verbazen…

    30 juni 2021