Wie is Satoshi Nakamoto?

Op 31 oktober, tien jaar geleden, publiceerde Satoshi Nakamoto zijn idee voor bitcoin. De naam Satoshi Nakamoto is een pseudoniem. Het is dus niet zijn echte naam. En tot op de dag van vandaag weet niemand wie het is.

Maar het internet heeft niet stilgezeten. Al tien jaar lang draait de geruchtenmolen op volle toeren. Verschillende namen circuleren op forums zoals Bitcointalk en Reddit. Will the real Satoshi please stand up?

Satoshi is misschien wel Brits

Door de naam lijkt het alsof Satoshi een Japanner is. Maar de schrijfstijl van Satoshi lijkt dit niet te bevestigen. Zijn Engels is van hoog niveau, en hij gebruikt Brits-Engels in plaats van Amerikaans-Engels in zijn publicaties. Velen denken daarom dat Satoshi Brits is.

Een Zwitserse programmeur, Stefan Thomas, besloot op basis van deze geruchten te onderzoeken of dit waar kon zijn. Uit een analyse van meer dan 500 publicaties van Satoshi vond hij iets opvallends. Satoshi publiceerde nooit iets tussen middernacht en 6 uur ‘s ochtends, Engelse tijd. Dit maakt het nog aannemelijker dat Satoshi Brits is, of in ieder geval in Engeland woont.

Woont Satoshi soms in Londen?

Wie wordt ervan ‘verdacht’ Satoshi te zijn?

Maar wie is dan deze mysterieuze Satoshi? Er gaan verschillende namen rond. En bij iedere naam hoort natuurlijk een uitgebreide theorie. Welke personen zouden Satoshi kunnen zijn? Hieronder een klein overzicht.

Nick Szabo
Al voor bitcoin bestond, publiceerde Nick Szabo een concept voor een soort bitcoin. Dat was al in de jaren negentig. Zijn munt noemde hij Bit Gold. De schrijfstijl van Nick Szabo lijkt erg veel op die van Satoshi, vond onderzoeker Skye Grey. Daarnaast lijkt het protocol wat Szabo beschrijft erg veel op dat van bitcoin. Hij beschrijft namelijk ook een fraudebestendige ketting van transacties (blockchain). Szabo heeft meerdere malen ontkent dat hij de bedenker van bitcoin is.

Hal Finney
In de begindagen van bitcoin werkte Satoshi Nakamoto veel samen met de Amerikaanse programmeur Hal Finney. Begin 2009 stuurde Satoshi 10 bitcoins naar Hal Finney. Hal Finney was hiermee de eerste persoon die via een directe transactie bitcoin ontving.

Vanwege zijn betrokkenheid in de begintijd van bitcoin denken veel mensen dat Hal Finney in werkelijkheid Satoshi is. Maar we zullen er helaas nooit achterkomen. Hij is namelijk op 28 augustus 2014 overleden. Hij leed al een paar jaar aan de spierziekte ALS.

Dorian Nakamoto
In maart 2014 komt een man in het nieuws genaamd Dorian Satoshi Nakamoto. Newsweek interviewde Dorian, in veronderstelling dat het de Satoshi van bitcoin was. Dit artikel kreeg toen veel aandacht in de media. Was de echte Satoshi dan eindelijk gevonden? Uiteindelijk bleek het fake news te zijn, de beste man droeg toevallig dezelfde naam.

Craig Wright
Eind 2015 dook er nog een ‘Satoshi’ op. De Australische zakenman Craig Wright verschijnt in de media. Hij zegt openlijk tegen de wereld dat hij dé Satoshi Nakamoto van bitcoin is. De cryptowereld stond een tijdje op zijn kop. Zou Craig Wright dan Satoshi zijn? De enige manier om dat te bewijzen is door bitcoins uit het oudste ontvangstadres te halen. Maar daar kon Craig helaas geen bewijs voor leveren.

Maar wie is Satoshi dan wel?

Deze vraag blijft tot op de dag van vandaag onbeantwoord. Niemand weet wie Satoshi is. De whitepaper werd gelanceerd op 31 oktober 2008 en Satoshi gaf nog een korte tijd sturing via het Bitcointalkforum. En toen deed hij (of zij) het beste wat hij had kunnen doen: Hij verdween en liet niets meer van zich horen. Satoshi gaf de wereld bitcoin. Maar hij wist dat Bitcoin alleen zou kunnen slagen als de community het stokje van hem zou overnemen.

Wil je meer weten over het bitcoin whitepaper? Deze week publiceren wij artikelen over de bitcoin whitepaper en de bedenker Satoshi Nakamoto.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Spot on with this wrіte-uρ, I seriously believe this website needs far
    more attention. I’ll рrobably be returning to read more, thаnks for
    the information!

    19 december 2018