Witte Huis zegt dat cryptocurrency wordt gebruikt om economische sancties te omzeilen

Het Witte Huis van de Amerikaanse president Joe Biden vaardigde afgelopen week een uitvoerend bevel uit waarin een nationale noodsituatie werd uitgeroepen. Deze gingen om het uitbreiden van sancties als reactie op Russische cyberaanvallen.

Rusland blokkeren

In het bevel staat dat de Treasury transacties in de VS mag blokkeren. Het gaat dan specifiek om transacties van iedereen die volgens het office of Foreign Asset Controls (OFAC) betrokken is geweest bij de Russische techsector. Of actie heeft gevoerd om ‘democratische processen of instellingen in de Verenigde Staten of daarbuiten te ondermijnen.’

Ook is er een bevel uitgevaardigd waarin staat dat Amerikaanse bedrijven en instellingen geen Russische obligaties mogen kopen, of leningen verstrekken aan de Russische Centrale Bank, het Ministerie van Financiën of het National Wealth Fund.

Cryptocurrency adressen op santielijst

Daarnaast zijn er verschillende cryptocurrency ontvangstadressen op de sanctielijst geplaatst. Deze gelden voor: Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Bitcoin Cash, Dash, Zcash en Verge.

In 2020 heeft OFAC verschillende crypto-adressen onderzocht die verband zouden houden met vermeende pogingen om in te grijpen in de presidentsverkiezingen van 2016.

Omzeilen van Amerikaanse sancties

Het bevel is verder gericht op iedereen die ‘misleidende of gestructureerde transacties of transacties faciliteert om Amerikaanse sancties te omzeilen, inclusief door het gebruik van digitale valuta of activa of het gebruik van fysieke activa.’

De voorwaarden die zijn gesteld in het bevel zijn vrij breed. Een voorbeeld is de verdediging van de territoriale soevereiniteit van Amerikaanse bondgenoten. Dit lijkt een reactie te zijn op dat Rusland troepen heeft gestationeerd aan de grens van Oekraïne en de afgescheiden regio’s Loehansk en Donetsk. Biden en Poetin spraken eerder deze week, en in de lezing van dat gesprek staat dat het Witte Huis zijn steun voor de Oekraïense territoriale soevereiniteit onderstreept.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.