XRP daalt 18% nadat Ripple zegt aangeklaagd te worden door SEC

De koers van XRP is 18% gedaald nadat de CEO van Ripple, Brad Garlinghouse zei dat het bedrijf wordt aangeklaagd door de Securities and Exchange Commission (SEC). Dit is de Amerikaanse financiële waakhond.

Illegale verkoop XRP

Ripple maakt zich op om beschuldigingen tegen te gaan van de SEC, het bedrijf wordt er namelijk van verdacht illegaal XRP te verkopen als een niet-geregistreerde security, meldt de Wall Street Journal. Ripple heeft meer dan de helft van het totale aanbod aan XRP zelf in handen.

Gevaar voor cryptocurrency

Garlinghouse noemt de aanklacht een aanval op de hele crypto-industrie:

‘Vandaag heeft de SEC gestemd om crypto aan te vallen. Voorzitter Jay Clayton kiest als laatste act winnaars en probeert de Amerikaanse innovatie in de crypto-industrie te beperken tot bitcoin en ethereum.’

XRP beter dan de rest

Hij noemt XRP de beste asset om mee te betalen:

‘We weten dat crypto- en blockchain-technologieën blijven. Ripple heeft XRP en zal dit blijven gebruiken omdat het de beste digitale asset is voor betalingen – snelheid, kosten, schaalbaarheid en energie-efficiëntie. Het wordt verhandeld op meer dan 200 beurzen wereldwijd en zal blijven bloeien.’

Aanklacht slaat nergens op

Ook haalt Garlinghouse China erbij:

‘De SEC handelt anders dan de andere G20-landen en de rest van de Amerikaanse regering, zij zouden niet in staat moeten zijn om te kiezen hoe innovatie eruitziet (vooral wanneer hun beslissing direct ten goede komt aan China). Vergis je niet, we zijn klaar om te vechten en te winnen, deze strijd is nog maar net begonnen.’

Advocaat Michael Kellogg van Kellogg, Hansen, Todd, Figel & Frederick beaamt de woorden van Garlinghouse:

‘Deze klacht is wettelijk onjuist. Andere belangrijke takken van de Amerikaanse regering, waaronder het ministerie van Justitie en de FinCen van het ministerie van Financiën, hebben al vastgesteld dat XRP een valuta is. Transacties in XRP vallen dus buiten het toepassingsgebied van de federale effectenwetten. Dit is niet de eerste keer dat de SEC heeft geprobeerd buiten haar wettelijke bevoegdheid te treden. De rechtbanken hebben het eerder gecorrigeerd en zullen dit opnieuw doen.’

XRP geen security

Ripple plaatste het merendeel van zijn XRP in 2017 in escrow en heeft routinematig delen van zijn posities verkocht aan institutionele beleggers en op cryptobeurzen. Het bedrijf gebruikt hun eigen cryptocurrency ook op On-Demand Liquidity. Dit is een platform voor remittance, ofwel om betalingen naar het buitenland te versturen.

Daarnaast heeft Ripple in het verleden vaak genoeg gezegd dat XRP geen security is. Het bedrijf zegt dat XRP onafhankelijk van Ripple bestaat en geen security kan zijn omdat investeerders in de digitale activa op geen enkele manier aandeelhouders van Ripple zijn.

Waarde XRP in vrije val

Sinds het nieuws bekend werd is de koers van XRP bezig met een vrije val. De afgelopen 24 uur is de munt met 18% gedaald, maar sinds het tijdelijke hoogtepunt op 17 december zelfs met 27%.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Maak jullie email is normaal leesbaar in een google-chrome-browser. Jullie mail is de enige waar ik al maanden last van heb. Plaatjes zijn veel te groot, en van de overige tekst wordt geen HTML gemaakt. Zeer slechte reclame.

  22 december 2020
  • eens*

   23 december 2020
   • Oneens

    23 december 2020
 • XRP is een waardeloze scam!

  Tip: list Kardiachain, Lukso & Sparkpoint.

  Grt,

  Youssef

  23 december 2020
 • Er staan vreselijke irritante reclames op jullie site die zeer snel bewegen en veranderen..
  Het is zeer afleidend en komt goedkoop over.
  heel lang geleden maakte ik als amateur ook zulke websites…

  Jongens,
  zo’n groot bedrijf, dat kan toch professioneler…..

  3 januari 2021
  • Geheel mee eens. Anno 2021 mag het wel een stuk professioneler.

   6 januari 2021