Ripple (XRP) en Ethereum stijgen harder dan Bitcoin, wat is er aan de hand?

Normaal gesproken is het Bitcoin wat de klok slaat in de crypto-industrie, maar op dit moment zijn Ripple (XRP) en Ethereum aan de winnende hand.

Als gevolg van de harde uitspraken van Jerome Powell (voorzitter Amerikaanse centrale bank) van gisteren kreeg de hele industrie harde tikken, maar doet Ethereum het vooralsnog beter dan Bitcoin. Het XRP van Ripple staat de afgelopen 24 uur zelfs op een plus van 3,82 procent.

Wat is er aan de hand bij Ripple?

Het is je vast niet ontgaan dat Ripple momenteel verwikkeld is in een heftige rechtszaak met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Volgens de SEC was er bij de verkoop van XRP door Ripple sprake van een illegale effectenuitgifte voor de Amerikaanse financiële wetgeving.

We spreken van een illegale effectenuitgifte als een bedrijf aandelen, obligaties, opties of andere financiële instrumenten uitgeeft, zonder aan de vereiste registratie- en openbaarmakingsvereisten bij de SEC te voldoen. Deze regels bestaan om investeerders te beschermen tegen frauduleuze of misleidende praktijken.

Een illegale effectenuitgifte kan uiteindelijk leiden tot de civiele- en strafrechtelijke vervolging van de betrokken partijen. Hierbij moet je denken aan boetes, maar ook aan de mogelijkheid dat alle crypto exchanges straks XRP van hun platform moeten verwijderen.

Stuart Alderoty, de hoofdjurist van Ripple, is op dit moment echter vol vertrouwen over het winnen van de zaak tegen de SEC. In het bovenstaande draadje op Twitter vat Alderoty samen waarom hij nog altijd het idee heeft dat Ripple deze zaak in zijn voordeel zal beslechten. Waarschijnlijk is dat de reden voor de stijging van XRP de afgelopen 24 uur.

Ethereum overklast Bitcoin

Ripple is niet het enige project dat op dit moment beter presteert dan Bitcoin. Ook het Ethereum van Vitalik Buterin doet het op dit moment beter dan de grootste munt van de markt. Ondanks dat gegeven staat er voor Ethereum nog wel een daling in de boeken. De enige meevaller is dus dat die daling minder heftig is dan de daling van Bitcoin zelf.

In de bovenstaande grafiek zien we hoe Ethereum (groen) de afgelopen uren terreinwinst boekte ten opzichte van Bitcoin (oranje). Dat hoeft op zichzelf nog niet zoveel te betekenen, want de market cap van Bitcoin is op dit moment nog altijd ruim tweemaal hoger dan die van Ethereum (425 miljard dollar om 190 miljard dollar).

Het is mogelijk dat de stijging van Ethereum ten opzichte van Bitcoin te maken heeft met de Shanghai-upgrade die in aantocht is. Deze upgrade staat voor begin april op het programma en zal het voor stakers mogelijk maken om voor het eerst hun Ethers te unstaken uit het Proof-of-Stake contract van de Beacon Chain van Ethereum.

Problemen voor Bitcoin

De problemen van Bitcoin ten opzichte van Ethereum en XRP kunnen overigens ook liggen in de verkoop van de Bitcoin van Silk Road door de Amerikaanse overheid. De Silk Road was een online marktplaats die werd beheerd door Ross Ulbricht onder het pseudoniem “Dread Pirate Roberts.”

Het was een van de eerste en meest bekende online marktplaatsen op het zogenaamde “dark web”, waar gebruikers anoniem konden handelen in drugs, wapens en allerlei andere illegale goederen. De Silk Road lanceerde in februari 2011 en groeide al snel uit tot een gigantisch platform.

Gebruikers konden daar betalen met Bitcoin en enkele andere cryptocurrency’s. In oktober 2013 werd Ulbricht gearresteerd en beschuldigd van het runnen van de Silk Road. Hij werd in 2015 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor verschillende misdrijven, waaronder samenzwering tot witwassen, computerhacking en drugshandel.

Na het sluiten van de Silk Road nam de Amerikaanse overheid gigantische hoeveelheden Bitcoin in beslag, die het nu lijkt te verkopen op onder andere Coinbase. Ongeveer 9.861 Bitcoin werd op 8 maart naar Coinbase gestuurd, waarmee de kans groot is dat deze munten in de verkoop gaan en mogelijk verantwoordelijk zijn voor de koersdaling van Bitcoin.

Contentspecialist gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe content specialist crypto met een vlotte pen en kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.