Is Ripple een goede investering in 2023? Wat zijn de eigenschappen van XRP?

Als je wil investeren in een crypto, dan is het advies altijd om je eigen onderzoek te doen. Dit betekent eigenlijk dat niemand verantwoordelijkheid wil dragen voor jouw investeringskeuzes. Wij ook niet. Maar we kunnen je wel op weg helpen met deze deepdive in XRP, de munt van Ripple.

In dit artikel kijken we niet naar het laatste nieuws over Ripple, en laten we de lopende rechtszaak buiten beschouwing. Mocht je daar meer over willen lezen, check dan onze andere artikelen over Ripple.

Ripple is een cryptobedrijf die allemaal oplossingen bedenkt voor snellere, internationale betalingen. Zij hebben ook een coin uitgebracht genaamd XRP.

Tokenomics van XRP

Het XRP-token heeft een totale voorraad van 100 miljard, gecreëerd bij aanvang toen de XRPL in 2012 werd gelanceerd, zeg maar de blockchain van Ripple.

Van de oorspronkelijke 100 miljard XRP werd 80 miljard aan Ripple gegeven zodat het bedrijf code en diensten aan XRPL kon blijven bijdragen, en 20 miljard werd gegeven aan de drie oprichters met verschillende lock-upovereenkomsten.

Inflatie en deflatie van XRP

Het circulerende aanbod van XRP is onderhevig aan inflatie (ontgrendeling van escrow) en deflatie (verbrandingsmechanisme). Vanwege deze druk is het circulerende aanbod sinds 2021 gestegen met ~5,4%.

Het totale aanbod is enigszins deflatoir, aangezien er geen XRP meer zal worden gemaakt, maar juist worden vernietigd door het verbrandingsmechanisme.

We hebben het vaker gehad over het verbranden van tokens, en dit betekent niets meer dan het uit de roulatie halen van crypto door ze naar een dood adres te sturen. Het bijzondere aan Ripple is de ontgrendeling uit de escrow.

1 miljard XRP uit escrow

Een escrow is een financiële afspraak waarbij een derde partij tijdelijk geld, eigendom of crypto vasthoudt totdat aan bepaalde voorwaarden is voldaan.

In 2017 plaatste Ripple 55 miljard van zijn XRP in escrow. De andere 25 miljard XRP van de initiële toewijzing aan Ripple werd gedistribueerd, verkocht of vastgehouden. Elke maand wordt er 1 miljard XRP beschikbaar gesteld uit de escrow aan Ripple om naar eigen goeddunken te gebruiken.

Aan het begin van de volgende ontgrendeling wordt ongebruikte XRP teruggeplaatst in de escrow. Met dit systeem kan Ripple XRP gebruiken zonder het risico de markt te overspoelen. Het is ook de reden voor de variatie in inflatie van het circulerende aanbod.

Geen transactiekosten, wel verbranding

Op dit moment zijn er iets meer dan 50 miljard XRP in omloop. Bij elke transactie wordt een deel van de XRP gebruikt als transactiekosten en vernietigd, waardoor deflatoire druk wordt uitgeoefend.

Transacties op Ripple met XRP vereist geen transactiekosten, wat wel standaard is bij de meeste cryptocurrency’s. In plaats daarvan moet de verzender een klein deel van de XRP verbranden.

Sinds de oprichting zijn er meer dan 10 miljoen XRP uit de roulatie gehaald. Hoewel het totale aanbod deflatoir is, blijft het circulerende aanbod inflatoir totdat de laatste XRP aan de circulatie wordt toegevoegd via Ripple’s escrows.

De XRP in omloop worden gebruikt om te traden of om vast te houden door investeerders. Daarnaast gebruiken klanten van Ripple (denk aan banken) XRP om via Ripple snelle, internationale transacties uit te voeren.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.