Ripple (XRP) stijgt 30% en breekt voor het eerst sinds 2017 met Bitcoin

Het heeft 5 jaar geduurd, maar Ripple is eindelijk uitgebroken uit een neerwaartse trend. De Ripple-koers is vandaag met 30% gestegen en XRP wordt op het moment van schrijven verhandeld voor 0,54 euro. Wat is er aan de hand?

Van bitcoin naar ripple (XRP) naar euro’s

Voordat er handige apps zoals BLOX waren, was het lastig om met euro’s crypto te kopen en te verhandelen. Op de eerste beurzen kon je dan ook vooral altcoins handelen tegenover bitcoin.

De waarde van een altcoin werd daarom grotendeels uitgedrukt in BTC, of in sats (100 miljoenste deel van een bitcoin).

XRP koers breekt uit trend

Onderstaande grafiek laat de waarde van XRP zien, maar de waarde is niet in euro maar in bitcoin. Dat is ook de reden waarom de getallen aan de rechterkant zo ver achter de 0 zijn. Wat valt op?

Soms zijn de simpelste indicatoren de meest effectieve.

Je kan vanaf 2017 een lijn trekken over de toppen van de XRPBTC-koers en met een beetje gesteggel hier en daar lijkt het nog ergens op. Maar hoeveel je ook steggelt, het is onmogelijk om die lijn boven de de laatste groene candle te leggen. XRP is echt uitgebroken uit een neerwaartse trendlijn die sinds 2017 heerst.

Bron: tradingview

Hoogste koers Ripple (XRP) begin 2018

Op 7 januari 2018 behaalde XRP zijn hoogste waarde ooit in bitcoin. Heel even was Ripple 0,00022465 BTC waard. Sinds dat moment is de koers met 88% gedaald, het had dus geloond om bitcoin in plaats van XRP vast te houden.

Als we kijken naar de waarde van XRP in euro’s, dan werd het hoogste punt van 2,83 euro behaald op 4 januari 2018, een verschil van 82% vergeleken met nu. Doordat de koers van bitcoin de dagen die volgden daalde, kon XRP groeien naar het hoogtepunt in BTC op 7 januari.

XRP mocht in 2021 niet mee doen

Eind 2020 maakten investeerders zich op voor de bull-run van hun leven. Iedereen was optimistisch en de waarde van elke coin zou tot de hemel rijken. Elke coin, behalve XRP dan. In 2021 behaalde 99% van alle crypto’s zijn hoogste waarde ooit, maar XRP moet het doen met een all time high uit januari 2018.

Dat komt omdat in december 2020 de Amerikaanse financiële waakhond SEC een rechtszaak begon tegen Ripple. Uit angst voor juridische stappen, haalden veel Amerikaanse crypto-beurzen XRP uit hun assortiment.

Het werd voor Amerikanen dus onmogelijk gemaakt om te handelen in XRP. Dat verklaart ook die enorme W (staat deze keer niet voor win) op bovenstaande grafiek begin 2021.

Rechtszaak Ripple en SEC bijna ten einde?

Het juridische gevecht lijkt ten einde te komen. Zowel Ripple als de SEC hebben hun eindpleidooi ingediend en gezien de koers van XRP, lijkt de cryptomarkt veel vertrouwen te hebben in een goede afloop voor Ripple. Maar de SEC lijkt de rechtszaak alsnog te willen verlengen, ze hebben om meer tijd gevraagd om de bewijzen te onderzoeken. Ripple is het hier niet mee eens.

Ripple bepaalt toekomst cryptocurrency-sector

Het is een belangrijke rechtszaak, niet alleen voor Ripple, maar voor de hele crypto-industrie. Volgens Ripple staat de toekomst van de sector op het spel.

Als Ripple wint, zou het de SEC dwingen zijn vijandige houding ten opzichte van de hele crypto-industrie te veranderen. Maar als de SEC echter wint, zou dit zeker de deur kunnen openen voor een overvloed aan nieuwe rechtszaken tegen andere crypto-bedrijven.

David Gokhshtein, oprichter van Gokhshtein Media en voormalig kandidaat voor het Amerikaanse congres, deelt zijn mening over de rechtszaak. Op Twitter zegt hij dat een mogelijke overwinning van Ripple er voor zorgt dat de hele crypto-industrie een flinke duw in de rug krijgt.

Dat is een mogelijkheid, maar het kan ook goed zijn dat alleen Ripple een vrijbrief heeft en dat de SEC verder jaagt. Ze kunnen dan juist kijken naar wat het verschil tussen Ripple en andere coins is. Er is namelijk al sprake van dat Ethereum de volgende is die op het vizier van de SEC is verschenen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.