XRP stijgt 5,5% na verweer Ripple in rechtszaak SEC

De koers van Ripple (XRP) stijgt 5,5% en dat heeft allemaal te maken met hernieuwd vertrouwen van investeerders. Er komen namelijk positieve signalen uit de slepende rechtszaak tussen Ripple en de Amerikaanse financiële waakhond SEC. Ripple heeft vanochtend zijn verweer gedeeld.

XRP stijgt tot hoogste punt van de week

In de grafiek hieronder de koers van XRP, de cryptocurrency van Ripple. De XRP-prijs van vandaag is 0,37 euro met een 24-uurs handelsvolume van bijna 1,5 miljard euro. Dit markeert een stijging van 5,5%. Volgens CoinGecko heeft Ripple een circulerende voorraad van 50 miljard XRP, dit is de helft van in totaal 100 miljard coins.

Rechtszaak Ripple vs SEC

Sinds december 2020 is Ripple verwikkeld in een rechtszaak met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De SEC houdt toezicht op de effectenmarkt en zijn van mening dat XRP geen crypto is, maar een effect. Zodoende heeft Ripple een aantal effectenwetten overtreden.

Specifiek zijn er bij livegang van de XRP-ledger in 2012 (zeg maar de blockchain van Ripple) 100 miljard XRP-coins gecreëerd. Hiervan is 80% door de oprichters aan de Ripple Foundation gegeven. De SEC vecht aan dat elke keer als er een XRP uit de wallet van de Ripple Foundation verstuurd werd (door verkoop, weggeven of iets anders) dit een ongeregistreerde verkoop is van een effect.

Ripple heeft een enorme schatkist en vecht met hand en tand (en een leger advocaten), ze zijn het er niet mee eens dat XRP onder de effectenwetgeving zou moeten vallen.

De stijging van de Ripple koers werd aangewakkerd door nieuwe informatie over de rechtszaak. Advocaat van Ripple Filan deelde via Twitter een nieuwe update die dit verder uitlicht. Er is een grote derde partij betrokken die alle documenten heeft mogen inzien, maar wier naam gefingeerd moet worden.

Voorzitter SEC: alles valt onder effectenwetgeving

Op vrijdag deelde Filan een reeks tweets waarin hij zijn mening uitte over het laatste regelgevende nieuws dat de opvattingen van Gary Gensler, voorzitter van de SEC, over soorten activa die als effecten kunnen worden gecategoriseerd, documenteerde.

Volgens de Wallstreet Journal zei Gensler donderdag dat proof-of-stake cryptocurrency’s ook effecten kunnen zijn. Deze verklaring dwong Filan om zijn kijk op de huidige XRP-situatie te delen. Filan deelde een tweet van Ripple-advocaat Stuart Alderoty.

“Tijdens de hoorzittingen van de bankcommissie van de Senaat van vandaag heeft voorzitter Gensler de test van het Hooggerechtshof verkeerd weergegeven om te bepalen wat wel en geen effect is. Was het opzettelijk, of kent hij de wet niet? Wat is erger?”

Onzekerheid slecht voor investeerders crypto

De opmerkingen van Gensler hebben verschillende invloedrijke personen, waaronder de Republikeinse senator Pat Toomey, ertoe aangezet om opheldering te eisen over het soort raamwerk dat de SEC gebruikt om cryptocurrency’s te beoordelen.

“Helaas hebben sommige van de recente acties en passiviteit van de SEC geleid tot bezorgdheid over hoe goed het deze belangrijke missie uitvoert.” Toomey doelt op het beschermen van investeerders, handhaven van eerlijke, ordelijke en efficiënte markten; en kapitaalvorming vergemakkelijken.

Tegenstrijdige SEC goed voor koers Ripple (XRP)

Gensler denkt dus dat proof of stake coins zoals Ethereum kunnen vallen onder de effectenwetgeving. Maar deze uitspraak is in strijd met een een eerdere uitspraak van een rechter. Deze onduidelijkheid en tegenstrijdigheid heeft ertoe geleid dat investeerders meer vertrouwen hebben gekregen in een goede afloop voor Ripple in hun rechtszaak.

Niet alleen Ripple is verwikkeld in een rechtszaak met de SEC, ook LBC en Dragonchain zijn een potje matten met de financiële waakhond. Hun respectievelijke coins LBRY en DRGN zien ook mooie stijgingen na de woorden van Garey Gensler.

John Deaton, oprichter van CryptoLaw deelde een tweet van LBRY. Hierin drijft het cryptoproject de spot met Gensler, volgens hem zou alles waarvan de prijs fluctueert onder de effectenwetgeving moeten vallen.

Verweer van Ripple staat online

Daarnaast tweette advocaat Jeremy Hogan dat de komende weken belangrijk zijn voor de cryptosector, althans op juridisch gebied. Hij doelt hiermee op updates uit de rechtszaken van Ripple en van LBRY. Morgen wordt namelijk een verkorte versie van het verweer van Ripple gedeeld. Die van LBRY wordt later deze week verwacht.

Hogan en de cryptosector hebben gelukt. Ripple heeft dat document vandaag al gedeeld via Dropbox. Het verweer gaat in op waarom de SEC er naast zit en XRP geen security is. De SEC zegt dat de Howey-test leidend is, maar Ripple beargumenteert dat XRP niet voldoet aan de vereisten voor de Howey-test.

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.