Het sprookje van cryptocurrency YFI reikt voorlopig tot 38.000 dollar

Yearn.Finance heeft alles in zich om het nieuwe crypto-sprookje te worden. Raadselachtige oprichter? Check. Groei die nergens op slaat? Check. Geweldige memes? Check.

Sprookje van tweede helft 2020

Yearn.Finance zou zomaar het sprookje van de tweede helft van 2020 kunnen worden. De koers lijkt dat te bevestigen. Dit weekend steeg de prijs van YFI naar 38.000 dollar en de marktkapitalisatie is nu meer dan 1 miljard. Ook dit sprookje kent kennelijk unicorns.

Tijd om de diepte in te duiken.

Decentralisatie is alles

In het kloppend hart van YFI, staat oprichter Andre Cronje. Op 16 juli was yearn.finance een under the radar-kredietverstrekker met 8 miljoen dollar aan beheerd vermogen. Op 17 juli deelde Cronje een blogpost met plannen om de controle over het yearn.finance-protocol over te dragen aan zijn gebruikers via het YFI-governance-token.

Het enige dat gebruikers hoefden te doen, was activa (zoals bitcoin en ethereum) uitlenen aan liquiditeitspools op Curve of Balancer via yearn.finance en ze zouden YFI-tokens ontvangen (ook bekend als yield-farming).

Eerlijke lancering

Cronje wees zichzelf nul tokens toe en omzeilde het durfkapitaal helemaal. Het mooie van deze stijl van ‘eerlijke lancering’ is dat het iedereen de kans heeft om deze tokens in gratis te krijgen. Cronje beschreef deze tokens dan ook als waardeloos.

Deze ‘waardeloze’ tokens gingen binnen no time van nul naar meer dan 1 miljard dollar gegaan, goed voor 34.000 dollar per token. Een miljard dollar is vergrendeld in het yearn.finance-protocol door gebruikers.

Omdat het protocol opname- en prestatiekosten in rekening brengt, is het een melkkoe geworden die meer dan 700.000 dollar aan winst genereert. Deze ‘waardeloze’ YFI-tokens geven houders stemrecht over het protocol. Deze rechten kunnen worden gebruikt om een ​​deel van de 700.000 dollar + inkomsten van yearn.finance naar tokenhouders te sturen.

Doordat er maar 30.000 tokens zijn uitgegeven, staat het bezit van 1 YFI gelijkt aan 1/30.000ste van een gedecentraliseerd hedgefonds.

Einde van ICO?

Of het zo bedoeld is of niet, indrukwekkend is het zeker. In iets meer dan een maand heeft iemand een netwerk van een miljard dollar opgestart door simpelweg een token te lanceren.

Wat betekent dit voor de cryptomarkt? Voor veel nieuwe altcoinprojecten kunnen de gevolgen groot zijn, sommigen roepen zelfs dat dit de doodsteek is voor crypto venture capital (ofwel ICO’s etc.).

Een doodsteek als conclusie is wellicht te voorbarig, maar je ziet nu al projecten hetzelfde pad bewandelen van ‘eerlijke lancering’ en decentralisatie. Kijk bijvoorbeeld naar de koers van SushiSwap hieronder, zij doen exact hetzelfde als YFI.

Dus… wat hebben we geleerd? Gratis tokens weggeven en de waarde gaat van 0 naar 1 miljard dollar. Veel investeerders en medewerkers zijn hierdoor ontzettend rijk geworden.

De meeste deelnemers waren al sterk ingebed waren in het DeFi-ecosysteem, en velen verleggen hun focus naar fulltime werken aan yearn.finance. Hierdoor wordt steeds meer waarde gecreëerd voor YFI-tokenhouders.

Probeer het te begrijpen

De bio van Andre Cronje op Twitter luidt: I test in prod. Ofwel, er kan altijd iets mis gaan. Staar je niet blind op de grote winsten en doe goed onderzoek naar smart contract tokens zoals YFI.

Mocht je meer willen leren over deze cryptocurrency, Alex Saunders schreef een lange thread met uitleg.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Het zou beter zijn om Krypton ecosystem utopia te kopen…

    2 september 2020
  • Er is helemaal geen volume dat deze prijs zou rechtvaardigen. Gaat gewoon naar 0 (nul) euro.

    2 september 2020
    • $726.000.000 in 24 uur is best wat volume

      22 september 2020