Crypto exchange kondigt pump aan

YoBit, één van de vijftig grootste crypto-exchanges ter wereld, kondigde gisteren een pump op hun eigen platform aan. Klanten van de Russische exchange ontvingen een e-mail waarin het plan werd aangekondigd. Met een volume van 30 miljoen dollar per dag behoort de exchange tot de grote spelers in de markt.

Wat is er precies gebeurd?

Woensdagavond ontvingen klanten van YoBit een e-mail waarin het Russische bedrijf hun nieuwste plan presenteerde: zelf een pump initiëren. In hun officiële communicatie heeft YoBit het vooral over die pump maar op Twitter spreekt vrijwel iedereen over een pump en dump. Dit is een fenomeen waarbij een groep kopers samen de prijs van een munt opdrijft (pump). Vervolgens wordt munt massaal met winst verkocht (dump).

In de e-mail vertellen ze precies hoe het bedrijf deze pump wil aanpakken: Eerst kiest de exchange ‘willekeurig’ een cryptomunt uit (inmiddels is bekend dat het om PutinCoin gaat). Vervolgens koopt YoBit om de minuut voor één bitcoin deze munt. Dit doet de exchange tien keer achter elkaar.

In totaal geven ze dus tien bitcoin uit om het volume en de prijs van een willekeurige cryptomunt op te pompen. YoBit spreekt zelf alleen van een pump. Het is dus niet gezegd dat ze de coins ook weer gaan dumpen. YoBit kondigde het plan ook via twitter aan. De stunt is vandaag om 15:15 uur.

Illegaal?

Dat een exchange zelf zo’n pump (en dump) initieert is op zijn minst bijzonder te noemen. Meestal gebeurt dat vanuit telegramgroepen die speciaal voor dit doel zijn opgericht. De groep kondigt een tijd, exchange en coin aan en de leden van de groep handelen op die informatie. In de aandelenmarkt zijn dit soort praktijken vrijwel overal ter wereld illegaal.

In de cryptomarkt zijn hier (nog) geen regels voor. De Commodity Futures Trading Commission uit de VS heeft enkele maanden geleden al wel aangekondigd dat zij onderzoek doen naar pump en dumps.  De CFTC heeft echter niets te vertellen over YoBit omdat de exchange in Rusland gevestigd is. 

Wat vindt de cryptomarkt hiervan?

De cryptomarkt reageert geschokt op het plan van YoBit. De reacties op de tweet van YoBit zijn dan ook niet mild. YoBit zet hun plan om te pumpen nog eens kracht bij door een pump timer op hun website te plaatsen.

Rudy Bouwman, CMO van cryptocurrency Digibyte zegt zelfs dat hij wil dat YoBit ‘zijn’ coin van hun exchange haalt. Een andere twitteraar vertelt hem dat dit nog wel eens lastig kan worden..

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Avatar

  An intегesting discussion is worth сomment.

  I believe that you need to publish more on this topic, it may not be a taboo matter but generally people do
  not talk about these subjects. To the next!
  All the best!!

  10/02/2019

Laat een reactie achter