De Chinese yuan staat historisch laag, en dat is gunstig voor bitcoin

In tegenstelling tot bitcoin wordt de koers van de Chinese yuan vastgesteld en gecontroleerd door de centrale bank van het land. De People’s Bank of China past de koers aan in reactie op de wereldeconomie om ervoor te zorgen dat de Chinese economie stabiel blijft. Op dit moment staat de koers van de yuan op een historisch laag niveau.

En dat kan volgens analisten positief uitpakken voor bitcoin. Bitcoin kan dienen als veilige haven voor Chinezen die hun waarde willen behouden.

Nieuwe wet zorgt voor spanningen tussen VS en China

Door de invoering en goedkeuring van een nieuwe veiligheidswet in Hongkong zijn de spanningen tussen de VS en China toegenomen. Deze spanningen zouden bitcoin in de komende weken en maanden indirect kunnen helpen.

Het uitgangspunt van de wet is het bestrijden van “groeiend terrorisme”, zeggen ambtenaren die Beijing vertegenwoordigen. Toch zien velen in Hong Kong en in de internationale gemeenschap de nieuwe wet als een potentiële bedreiging voor de democratie in de regio.

Hongkong werd in 1997 door de Britten aan de Chinezen overhandigd, onder de voorwaarde dat Peking de democratie tot 2047 zou laten voortbestaan. De nieuwe veiligheidswet is voor de inwoners van Hong Kong dan ook controversieel.

Leden van de regering van het Witte Huis en hun adviseurs, waaronder president Trump, zijn volgens insiders bezig met sancties tegen Chinese bedrijven. Er is nog niets bevestigd, maar de dreigementen over sancties hebben de wereldwijde valuta’s aangetast.

En met verstrekkende gevolgen. D Chinese yuan staat nu op het laagste niveau sinds 27 februari 2008.

Bitcoin kan profiteren van deze trend

De een zijn dood is de ander zijn brood. Het zakken van de yuan naar dit dieptepunt kan de bitcoin koers juist een boost geven. Jeff Dorman, de CIO van Arca en een voormalig investeringsbankier bij bedrijven als Lehman Brothers en Citadel, schreef onlangs:

“Let op! In de lente/zomer van 2019 daalde de Chinese yuan naar een dieptepunt ten opzichte van de Amerikaanse dollar en dit leverde een grote bijdrage aan de prijs van bitcoin. Omgekeerd, toen de yuan in de herfst van 2019 sterker werd, tuimelde de koers van bitcoin. Raad eens welke munt er terug is naar de dieptepunten van de tijd?”

In 2019 heeft bitcoin kunnen profiteren van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Maar niet alleen toen viel een zakkende yuan gelijk met een stijgende bitcoin.

Chris Burneke viel het op dat dit ook het geval was in 2015 en 2016: “Als de Chinese yuan blijft verzwakken ten opzichte van de Amerikaanse dollar, dan zouden we een herhaling kunnen krijgen van 2015 en 2016 (zie hieronder), waar de sterkte van bitcoin samenviel met de zwakte van de yuan”.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.