Zaterdag long read: Hoe de wereld in drie fases reageert op bitcoin
Nog niet zo lang geleden was bitcoin nog maar een niche. Cryptografen, cypherpunks en libertariërs waren lange tijd de enigen die geïnteresseerd waren in het idee van magisch internetgeld.
Iedereen heeft een mening
En nu? Vandaag de dag heeft iedereen een mening over bitcoin: De Amerikaanse president, de minister van Financiën, de voorzitter van de Fed, leden van het Amerikaanse Congres en leden van het Huis van Afgevaardigden spraken publiekelijk over bitcoin, en dat binnen een paar dagen tijd.
We leven nu in een wereld waar “there’s bitcoin and there are shitcoins” is vereeuwigd in het congresverslag, waar de Fed bitcoin omschrijft als een alternatief voor goud en omschrijft als oppotmiddel, en waar ten minste één nieuwslezer net zo geïnformeerd is over bitcoin als jij en ik.
Op het moment dat je in aanraking komt met bitcoin, word je al snel gedwongen om na te denken over geld, controle en het verschil tussen bitcoin en alle andere coins. En of de overheid de juiste partij is om controle te houden over onze geldstroom. Het mooie is dat journalisten, politici en beleidsmakers nu ook worden geconfronteerd met deze vragen.
"Shitcoin" is not profanity. It is a highly technical term in monetary economics.
I sincerely thank @WarrenDavidson for introducing such an important concept to the rest of the members of the US Congress. pic.twitter.com/0S7NVjn4AH
— Michael Goldstein (@bitstein) July 17, 2019
Gesprekken die voorheen werden gevoerd op Twitter, obscure fora en mailinglijsten worden nu in het publieke domein gevoerd.
Bitcoin begrijpen in 3 fasen
Bitcoin is vrij complex, en om dit fenomeen echt te begrijpen, moet je je verdiepen in economie, filosofie, politiek, wiskunde en nog veel meer. Begrijpen wat bitcoin is, wat het doet, hoe het werkt en wat de implicaties zijn, duurt even. Daarom hebben wij het begrip over bitcoin verdeeld in 3 fases.
- “Ik ben geen fan van Bitcoin”
- “We moeten Bitcoin verbieden”
- “Je kunt Bitcoin niet doden”
De afgelopen weken liet de Amerikaanse politiek zien dat ze in ieder geval niet eensgezind zijn over bitcoin. Sommige politici begeven zich nog in de eerste fase, andere in fase 2 en een paar al in fase 3.
Fase 1: “Ik ben geen fan van Bitcoin”
Op 12 juli 2019 besloot de president van de Verenigde Staten, Donald Trump om de hele wereld te laten weten wat zijn mening over bitcoin is. Hij tweette dit naar zijn 62 miljoen volgers:
I am not a fan of Bitcoin and other Cryptocurrencies, which are not money, and whose value is highly volatile and based on thin air. Unregulated Crypto Assets can facilitate unlawful behavior, including drug trade and other illegal activity….
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 12, 2019
Wat betekent dit voor bitcoin? Voornamelijk gratis publiciteit. Hopelijk is de interesse in bitcoin bij een deel van zijn 62 miljoen volgers gewekt.
De Amerikaanse president was niet de enige machtige persoon die recent commentaar op bitcoin gaf. De voorzitter van de Federal Reserve deed heel erg zijn best om iedereen te overtuigen dat bitcoin geen praktisch nut heeft, behalve dan dat het een soort goud is. Om waarde in op te slaan. Ok, eigenlijk is hij zonder het door te hebben positief over bitcoin.
Fase 2: “We moeten Bitcoin verbieden”
Een paar weken voor de presidentiële tweet drong een lid van het Congres aan op een wetsvoorstel om alle cryptocurrency’s te verbieden. Wat zou dit voor bitcoin kunnen betekenen? Nou, bitcoin is te groot, te globaal en te decentraal om zomaar te verbieden. Daarnaast is het nog maar de vraag hoe zo’n verbod gehandhaafd kan worden.
Na de inleidende toespraak “we moeten Bitcoin verbieden” gebeurde er echter iets moois. Het lijkt erop dat hij de potentie van bitcoin heel goed begrijpt, namelijk dat overheden geen grip kunnen krijgen op een decentraal gedragen valuta.
Fase 3: “Je kunt Bitcoin niet doden”
Op het moment dat je je gaat verdiepen in bitcoin, dan kom je tot snel tot de realisatie dat de munt tien jaar na zijn geboorte niet te stoppen is. Deze nieuwslezer en de geïnterviewde politicus Patrick McHenry hebben dat overduidelijk ook door.
Alsof dit niet goed genoeg is, herhaalt dezelfde politicus het niet te stoppen karakter van bitcoin in zijn openingswoord aan de Amerikaanse commissie voor financiële diensten.
De toekomst is bullish
Bitcoin blijft mensen overtuigen van zijn potentie. En dit zijn niet eens alleen de mensen die het meeste profijt hebben van een valuta zonder overheid- en bankbemoeienis. Politici, nieuwslezers, bankiers en andere invloedrijke personen lijken te snappen wat er op het spel staat.
Wil je mensen overtuigen van cryptocurrency en bitcoin? Zorg dan dat je het niet te moeilijk voor ze maakt om bitcoin en altcoins te kopen. BLOX is snel en simpel genoeg voor iedereen. En je hebt alleen een smartphone nodig. Download de app gratis voor iOS en Android.