zcash halving

Nog een week tot block halving Zcash, dit moet je weten

Zcash (ZEC) werd in oktober 2016 gelanceerd als een van de meest gehypete cryptocurrency’s ooit en op de eerste handelsdag overtrof de munt zelfs even bitcoin qua volume. Met behulp van zero-knowledge cryptografie om de private overdracht en opslag van data te garanderen, beloofde Zcash de sterkste privacy cryptocurrency in de markt te worden.

Waardedaling immens

Sinds de lancering is ZEC echter aanzienlijk in prijs gedaald. Sinds het hoogtepunt tijdens de bullrun van 2018, is ZEC nog steeds met 90% gedaald.

Er zijn verschillende fundamentele redenen te bedenken voor de dalende Zcash koers, los van het algehele marktsentiment op de cryptomarkt. Denk aan onzekerheid in regelgeving over de legaliteit van privacymunten.

Kopie van Bitcoin

Het protocol van Zcash is gekopieerd van Bitcoin, wat betekent dat de uitgifte van nieuwe coins in het begin extreem hoog was, zeker voor een coin met zo weinig liquiditeit. Pas eind 2017 daalde de jaarlijkse inflatie van Zcash uiteindelijk onder de 100%. Drie jaar later blijft de inflatie met 25% nog steeds hoog.

Naast wat inhoudelijke misverstanden, zoals over de vertrouwde configuratie en de aanwezigheid van transparante adressen (velen nemen ten onrechte aan dat dit de privacy van Zcash verzwakt), vermoeden analisten dat de dalende koers is toe te schrijven aan miners die hun nieuw gedolven ZEC verkopen. De hoop is dat de eerste halving van Zcash op 18 november 2020 in dit opzicht verlichting kan bieden.

Ontmaagding Zcash

Op 18 november daalt het inflatiepercentage van Zcash van 25% naar 12,5%. De leidende theorie waarom dit belangrijk is, is dat het de verkoopdruk van verkopende miners verlaagt. Zij verkopen namelijk hun vers geminede ZEC op de markt.

Als we ervan uitgaan dat miners al hun ZEC direct na het minen verkopen, dan valt het nog mee. De afgelopen jaren zijn miners verantwoordelijk voor minder dan 5% van het dagelijkse handelsvolume van ZEC, aldus Messari.

Geen garantie voor ruimtevaart

Zonder de data in te duiken, is het argument over verminderde verkoopdruk best vluchtig, zelfs voor bitcoin. Er is namelijk geen garantie dat de aanstaande halving van Zcash zorgt voor een enkeltje naar de maan. Toch hebben investeerders nu een probleem minder. Het inflatiepercentage van Zcash was jaren geleden een probleem, maar dat is het vanaf volgende week niet meer.

Voorspelbaarheid is belangrijk

Cryptocurrency’s met een vast aanbod zoals Zcash en Bitcoin zijn niet interessant omdat hun uitgifte om de vier jaar halveert. Ze zijn interessant omdat hun uitgifteschema voorspelbaar en deterministisch is. Dit is de reden waarom niemand er van opkijkt dat het jaarlijkse inflatiecijfer van Zcash op 18 november zal dalen tot 12,5%. Het was vooraf bepaald.

Beloning van founders naar ontwikkelaars

Wat nog interessanter is voor Zcash op 18 november, is de livegang van Canopy. Dit is de vierde netwerkupgrade. Het belangrijkste van deze upgrade is het einde van de Founders Reward en het begin van een nieuw ontwikkelingsfonds. De Founders Reward zorgde ervoor dat de oprichters een beetje ZEC kregen bij elk gevonden blok door miners. Deze gaan nu naar de ontwikkelaars.

Functies van Ethereum

Op de roadmap staan ​​ook initiatieven die kunnen helpen om Zcash te schalen zonder concessies te doen aan decentralisatie. Daarnaast staat op de planning om Zcash interoperabel te maken met Ethereum, met als gevolg dat gebruikers ERC-20-achtige functionaliteit naar het netwerk kunnen brengen.

Zcash gaat een mooie toekomst tegemoet, zeker nu ze afstand doen van hoge inflatie en Founders Reward.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.