Dit is wat je moet weten over belangrijke upgrade Zcash van april

De hele cryptowereld is in afwachting van de Merge, een belangrijke update voor Ethereum die naar verwachting in juni wordt uitgevoerd. Maar ondertussen vindt Network Upgrade 5 (NU5) plaats, dit is de zesde grote upgrade voor Zcash en zal ergens in april live gaan.

Een upgrade gaat vaak gepaard met stijgende koersen, dus vanuit het perspectief van een trader of investeerder is dit ook interessant. En als je van privacycoins houdt, dan is het helemaal smullen.

Naast de verschillende functies die NU5 zal introduceren, wordt ook Halo Arc meegenomen. Beide concepten leggen we uit in dit artikel.

Daarnaast wordt het netwerk nog iets beter schaalbaar en wordt privacy nog beter gewaarborgd, aldus moederbedrijf The Electric Coin Company.

Wat is Halo Arc?

Halo Arc is een softwarepakket en bevat een drietal kerncomponenten:

  • Zcashd – Zcashd is een NU5-compatibele node die Zcash Improvement Proposals (ZIP’s) 224, 225 en 316 meeneemt. Op GitHub vind je alle ZIPS.
  • ECC Reference Wallet – The Electric Coin Company (ECC) Reference Wallet is een open-source, Zcash-wallet voor Android en iOS.
  • NU5-compatibele wallet-SDK’s – Dit zorgt ervoor dat uniforme adressen en Orchard werken.

Vooral het laatste punt vergt (flink) wat uitleg. We beginnen met Wallet SDK’s. Hiermee kunnen gebruikers van Zcash-wallets automatisch coins van een openbaar adres naar een afgeschermd adres overzetten. Bij Zcash is privacy namelijk optioneel, maar hiermee zet je privacy standaard aan.

Adressen samenvoegen

Uniforme adressen zijn een nieuw adresformaat en wordt gegenereerd op basis van meerdere adressen. Ze dienen als een adapter die het gemakkelijker maakt om op verschillende onderliggende adrestypen aan te sluiten, waardoor gebruikers niet hoeven te migreren naar de nieuwste afgeschermde pool.

Zcash ondersteunt meerdere adrestypen, net zoals bitcoin verschillende adresformaten heeft, zoals legacy-, SegWit- en Taproot-adressen. Uniforme adressen bevatten transparante (niet-afgeschermde), Sapling (oud) en Orchard (nieuw) adrestypen. Hierdoor is het niet meer duidelijk of een adres oud of nieuw is, en wordt het gewoon makkelijker voor de gebruiker, er is hierdoor hopelijk minder verwarring doordat er geen meerdere adressoorten meer zijn.

Voor Zcash gebruikers die een transactie sturen van een openbare applicatie naar een afgeschermde app (of andersom), geldt nu dat die transactie standaard afgeschermd is.

Privacy schaalbaar maken

En dan blijft Orchard nog over. Alle ZEC (de coin van Zcash) bevinden zich in een van de bestaande drie pools. Er is een transparante pool voor niet-afgeschermde transacties en twee afgeschermde pools, Sprout en Sapling. In hun huidige vorm hebben zowel Sprout- als Sapling-pools schaalbaarheidsproblemen. Orchard biedt twee veranderingen om de schaalbaarheidsproblemen van deze privacy pools tegen te gaan. De eerste zijn nieuwe privacysets om de veiligheid van de monetaire basis te vergroten en meer flexibiliteit om toekomstige schaalbaarheidsverbeteringen op te nemen.

Onbedoelde inflatie tegengaan

Daarnaast willen we nog één verbetering van NU5 benoemen. Om het lekker verwarrend te houden, dit wordt Halo genoemd (dus niet verwarren met softwarepakket Halo Arc of de videogame). Traditioneel gebruikt Zcash een op zk-SNARK gebaseerd systeem voor privacy. Dit vereist een vertrouwde omgeving waarin een groep individuen een set openbare parameters deelt die worden gebruikt om privétransacties op het netwerk te creëren.

Dit proces kan leiden tot onbedoelde inflatieproblemen, aangezien gebruikers die toegang hebben tot deze parameters, namaak ZEC kunnen maken. Na het ontstaan ​​worden de parameters van de individuen beschouwd als “giftig afval” en moeten ze worden vernietigd om misbruik te voorkomen. Ofwel, iedereen binnen die groep individuen moet elkaar vertrouwen dat ze dit giftige afval vernietigen.

Halo automatiseert dit waardoor je andere individuen niet meer hoeft te vertrouwen op hun woord, maar uit kan gaan van geldende regels.

Een ring voor alle bewijzen

Daarnaast zorgt Halo voor wat Zcash recursieve cryptografie noemt. Dit betekent dat een enkel cryptografisch bewijs de juistheid van andere bewijzen bevestigen, waardoor een grote hoeveelheid berekeningen en informatie kan worden samengevoegd. Gebruikers kunnen de geldigheid van de Zcash-blockchain verifiëren door simpelweg één cryptografisch bewijs te verifiëren dat de geldigheid van alle eerdere bewijzen bevestigt.

Denk je nu, het zal allemaal wel, ik wil gewoon profiteren van een eventuele prijsstijging die de upgrade met zich mee kan brengen in april, dan hebben we goed nieuws (mits de upgrade niet weer wordt uitgesteld).

Krijg 10 euro van ons en investeer in Zcash

Vandaag krijg je 10 euro gratis van ons om je eerste ZEC te kopen. Maak snel een account aan op het handelsplatform van BTC Direct en vul na het aanmelden vouchercode ‘NIEUWS’ in. Hiermee krijg je direct 10 euro cadeau om ZEC te kopen.

Krijg 10 euro van ons

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.