De zeven dagen die de cryptowereld op zijn kop zette

Zelfs voor iemand die al tien jaar crypto heeft, was afgelopen week uitzonderlijk. Het sentiment op de cryptomarkt was neutraal en zelfs even hoopvol toen Bitcoin 21 duizend euro waard was. En toen, uit het niets, sleurde FTX alle crypto’s mee de afgrond in.

Het laatste nieuws is dat FTX te maken heeft met een hack.

Roerige geschiedenis crypto

Bitcoin is nog geen 14 jaar en de cryptomarkt zoals we die nauwelijks een decennium oud. Maar er zijn een paar gebeurtenissen waar niemand aan kon ontsnappen. In 2013 werd online marktplaats Silk Ropad opgerold door de FBI, niet lang daarna, in 2014, was er de hack van cryptobeurs Mt. Gox.

In 2016 werd een smart contract van een decentrale, autonome organisatie (DAO) gehackt, waardoor Ethereum Classic zich afsplitste van Ethereum. Een jaar later was Bitcoin aan de beurt, en in augustus 2017 splitste de blockchain in twee en werd Bitcoin Cash geboren.

Dit jaar hebben we al twee grote, memorabele momenten meegemaakt. In mei zagen we de val van Terra Luna en deze week van cryptobeurs FTX. Het verschil is dat FTX werd geleid door iemand met goede connecties in de politieke wereld, en die naar buiten trad als een altruïstische miljardair.

De cryptowereld beweegt snel en ons geheugen wil ons nog wel eens in de steek laten, daarom een samenvatting en een overzicht van de afgelopen dagen.

Zondag 6 november: Binance verkoopt FTT

Op woensdag 2 november deelde CoinDesk een analyse van de balans van Alameda Research. Op zondag 6 november tweette Binance dat ze al hun tokens van FTX zouden verkopen. Caroline Ellison, CEO van Alameda, zei dat het document van CoinDesk niet compleet was.

Maandag 7 november: Niets aan de hand

Sam Bankman-Fried, de CEO van FTX zei dat er niets aan de hand is met zijn beurs. ‘Een concurrent probeert ons achterna te gaan met valse geruchten. FTX is prima. Activa zijn prima. FTX heeft genoeg om alle klantposities te dekken. We beleggen geen klantactiva (zelfs niet in treasuries). We hebben alle opnames verwerkt en zullen dat blijven doen.’

Maandag kenmerkt zich door gekibbel tussen Binance en FTX. De markt vertrouwde het niet en de koers van FTT begon hard te dalen.

Dinsdag 8 november: Binance wil FTX kopen

Binance zag dat FTX in de problemen zat en probeerde het bedrijf te redden, en tegelijkertijd een concurrent uit te schakelen, door aan te kondigen dat ze FTX willen overnemen.

Bankman-Fried zei dat FTX had ingestemd met een overnameovereenkomst met Binance voor de niet-Amerikaanse activiteiten van FTX.

‘Onze teams werken aan het wegwerken van de achterstand zoals het is,’ tweette hij. ‘Dit zal liquiditeitsproblemen oplossen; alle activa zullen 1: 1 worden gedekt. ​​Dit is een van de belangrijkste redenen waarom we Binance hebben gevraagd om binnen te komen. Het kan even duren voordat het is opgelost, daarvoor bieden wij onze excuses aan.’

Woensdag 9 november: De deal gaat niet door

Binance zag de boeken en de cijfers en dacht: hier willen we niets mee te maken hebben. De koers van FTT zakte met 80% en Bitcoin dook onder de 17.000 euro.

‘Onze hoop was om de klanten van FTX te kunnen ondersteunen om liquiditeit te bieden, maar de problemen liggen buiten onze controle of ons vermogen om te helpen,’ zei Binance in een verklaring.

Bloomberg schreef dat de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) en de Securities and Exchange Commission (SEC) FTX onderzoeken. Dit zijn twee Amerikaanse overheidsinstanties die de markten monitoren.

Donderdag 10 november: Sorry

Donderdag begon met een verontschuldiging van Bankman-Fried op Twitter. ‘Mijn excuses. Dat is het belangrijkste,’ zei hij in een tweet. ‘Ik heb het verkloot, en had beter moeten doen.’

De CEO voegde er ook aan toe dat het bedrijf er alles aan deed om liquiditeit aan te trekken, en dat het internationale bedrijf een totale marktwaarde van activa en onderpand had die hoger was dan de deposito’s van klanten.

Bankman-Fried voegde eraan toe dat Alameda Research de handel zou beëindigen. The Wall Street Journal onthulde dat FTX ongeveer 10 miljard dollar heeft geleend aan Alameda Research, daarbij verwijzend naar gesprekken met investeerders.

Bankman-Fried heeft andere leidinggevenden niet geïnformeerd over de overdracht van geld aan Alameda, schreef Reuters.

Tether moest van de overheid 46 miljoen dollar aan USDT van FTX bevriezen.

Daarnaast waren er tekenen dat FTX US ook in de problemen zou kunnen komen, in tegenstelling tot wat de CEO eerder zei, namelijk dat de activiteiten van de internationale en de Amerikaanse takken gescheiden waren.

Vrijdag 11 november: FTX vraagt ​​faillissement aan

De FTX-saga bereikte een climax op vrijdag, toen FTX en meer dan 100 bedrijfsentiteiten, waaronder die met betrekking tot FTX US, faillissementsbescherming aanvroegen.

Zaterdag 12 november

Na een lange week is het eindelijk zaterdag, maar weekend houden zit er niet in. FTX claimt gehackt te zijn.

Het wordt een lang weekend zo.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • 2013 to 11-2022, 9 jaar alles nihil en gecrasht , heden is het ook lastig te oordelen en aan te geven als je toen had gekocht sta je in de winst . gemmidelde loop der jaren, regulier investeerder dus niet zakelijk en of industrieel ( als tesla) .
  staat niet in de winst , door kopen en verkopen vanaf 2017 15 dec had ook 20 k aangetikt , dus gemidelde over 5 a 6 jaar staat nienamd in de winst , en indien je ook de kopers , mij rekend 2020 tm 11-2022 , en 2022 welke dip je ook heb ingekocht , geen moer gedaan ook de altcoins in 2022 , dec 2021 53 k , jan 2022 43 k , 36 k , 28 k , 25 k , 22k 19 k , en slagroom op de taart , 15.150 , teminste ons beurs . met andere woorden welke dip je ook koopt , gebeurd geen moer . enkel met zulke aanschaf waarde goedkope coin btc wil natuurlijk bekende merken, en of dure luxe , geen reclame maken voor ftx en anderen , dit beschadigd ook als voorbeeld formule 1 maar ook merknaam mercedes , en of tezos manchester united ( voetbal) er zijn gewoon rat draaiers die echt verpestten en bloggers doen als of – 80% koers , als of dat niks is , en dom gelul dagelijks .
  ik denk dat sam ftx gewoon omgezet heeft in btc met de dip , en hoe kan een bahamas gevestigd bedrijf onder amerikaanse chapter 11 regeling en justitie vallen , aangezien bahamas deels onafhankelijk ( eiland staat is ) stad : nassau ?
  maar goed dit jaar geen kalkoen maar blik soep met kerst . en overgebleven vuurwerk van 2020 , jammer . maar goed van de ene komt de andere dus niet janken .

  12 november 2022
 • ponzi scheme in het kwadraat maat, alleen maar verlies

  13 november 2022