Zijn layer-2 blockchains een bedreiging voor Ethereum?

Ethereum haalde in de periode 2021-2022 dagelijks voor 30 miljoen dollar aan transactiefees binnen. Inmiddels is dat getal gedaald naar 1 tot 5 miljoen dollar. Dat is het gevolg van de introductie van alle layer-2 oplossingen.

Die komen de schaalbaarheid van Ethereum ten goede, maar gaan zwaar ten koste van de omzet.

Banner Default 1 (Razendsnel investeren)

Vormen layer-2 blockchains een bedreiging voor Ethereum?

Er zijn zelfs mensen die roepen dat layer-2 oplossingen voor Ethereum kannibalistisch werken op de omzet. Mensen die stellen dat de layer-2 oplossingen schadelijk zijn voor Ethereum, terwijl ze juist bedacht zijn om het netwerk op te schalen.

Volgens Katalin Tischhauser van Sygnum Bank is het echter te vroeg om conclusies te trekken: “Het is veel te vroeg om te stellen dat de strategie van Ethereum om via layer-2 oplossingen te schalen kannibalistisch werkt, of voor groei zorgt.”

Met “kannibalistisch” refereert Tischhauser naar layer-2 oplossingen die “business” weghalen bij het mainnet van Ethereum. Dat zorgde in ieder geval voor de stevige dalingen van de transactiefees die Ethereum op dagelijkse basis binnenhaalt.

Maar er zijn ook voordelen

Hoewel Ethereum omzet verliest aan de layer-2 blockchains, zijn er volgens Tischhauser ook voordelen. Daarbij is zij van mening dat het vooraf duidelijk was dat layer-2’s op deze manier zouden opereren.

Voor haar is het echter belangrijker dat deze vorm van opschalen ervoor zorgt dat er nieuwe toepassingen mogelijk zijn op Ethereum. Dit kan volgens haar in de toekomst omzet opleveren op manieren die eerder niet mogelijk waren.

“De lange-termijn visie is dat het onder de streep voor groei zorgt van het Ethereum mainnet, omdat de goedkope layer-2 blockchains nieuwe types van transacties mogelijk maken”, aldus Tischhauser.

Daarbij geeft ze aan dat layer-2’s nog altijd hun finale staat op de blockchain van Ethereum moeten verifiëren. Daardoor zijn ze nog altijd verbonden aan Ethereum en zou dat de groei niet in de weg moeten zitten.

Als we echter naar de bovenstaande grafiek van Messari kijken, dan is duidelijk dat de omzetten van Ethereum behoorlijk gekrompen zijn. Het is nog maar de vraag of dat ooit nog goed komt.

Zeker nu er zoveel concurrentie is van andere projecten als Solana, die alles een stukje goedkoper en sneller kunnen realiseren dan Ethereum. Wat natuurlijk wel weer ten koste gaat van de mate van decentralisatie, maar het is uiteindelijk aan de markt om te bepalen waar ze de voorkeur aan geven.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.