Minister van Financiën wil dat Zimbabwanen investeren in Bitcoin, voor diaspora en tegen inflatie
Verschillende mensen gebruiken bitcoin voor verschillende doeleinden. Voor ontwikkelingslanden kan bitcoin meerdere doeleinden hebben, een daarvan is remittance, dit zijn overboekingen vanuit het buitenland terug naar familie in het land van herkomst. De Zimbabwaanse minister van Financiën moedigt daarom het gebruik van bitcoin aan.
Internationale overboekingen
In de hele wereld neemt het gebruik, de adoptie en de populariteit van bitcoin toe. Onder gewone burgers neemt de acceptatie in Afrika misschien wel het hardst toe. Mthuli Ncube, de Zimbabwaanse minister van Financiën, was onlangs in het DMCC Crypto-centrum in Dubai. Hier raakte hij geïnspireerd door oplossingen om de kosten van internationale boekingen te verlagen. Hij zei hierover:
‘Ik heb het DMCC CRYPTO CENTER in Dubai bezocht, een fascinerende incubatiehub voor cryptovaluta en betalingsoplossingen. Kwam oplossingen tegen die de kosten voor diaspora-overmakingen konden verlagen.’
Diaspora is de grootschalige verspreiding van een volk over verschillende delen van de wereld. Zo wonen er Zimbabwanen in Europa, Canada, etc. Volgens de Wereldbank heeft de diaspora in 2020 1,2 miljard dollar teruggestuurd. Hiervan bestaat 90 miljoen dollar uit transactiekosten.
Cryptocurrency in Zimbabwe
Dit is niet de eerste keer dat de minister van Financiën crypto steunde. Een paar jaar geleden spoorde Ncube burgers aan investeren in het begrijpen van opkomende innovaties zoals bitcoin. Daarnaast vertelde hij andere overheidsorganen dat ze naar Zwitserland moeten kijken, want zij investeren en begrijpen bitcoin.
Afgelopen week reageerde Victor Mapunga, CEO van Flexfintx, door te stellen dat Zimbabwe al veel blockchain en cryptocurrency start-ups huisvest. Ncube hoeft hiervoor niet per se naar het buitenland.
We already have blockchain & crypto companies in Zim such as @Flex_Tx, work with local players.
— Victor Mapunga (@victor_mapunga) September 9, 2021
Bitcoin tegen inflatie
In landen als Zimbabwe kan bitcoin nog een andere functie vervullen, namelijk als bescherming tegen inflatie. Dat lees je ook terug in de reacties onder bovenstaande tweet.
In 1980 werd de Zimbabwaanse dollar ingevoerd, en totdat deze valuta in 2015 werd afgeschaft, was er constant inflatie. In totaal was de inflatie 6500%. In december 2007 kwam deze voor het gehele jaar 2007 uit op 66.000 procent, aldus overheidsbronnen. Onafhankelijke schattingen komen uit op een veel hoger percentage van ongeveer 150.000.
De inflatie kwam in februari 2008 uit op 165.000 procent en in juli 2008 meer dan twee miljoen procent (officieel cijfer, onafhankelijke economen spreken echter van het tienvoudige).
Heruitvinden van geld
Daarna werd het tijd voor een revaluatie van de munt. Op 1 augustus 2008 werden 10 nullen geschrapt, van 10 miljard naar 1 dollar. Nog geen vijf maanden later was er alweer een biljet van 500 miljoen dollar nodig.
Op 2 februari 2009 werd nogmaals een revaluatie doorgevoerd; ditmaal werden twaalf nullen geschrapt waardoor een biljoen oude dollars één nieuwe dollar waard werd.
In juni 2015 werd de Zimbabwaanse dollar afgeschaft. Voor 175 biljard Zimbabwaanse dollars kregen inwoners vijf Amerikaanse dollar. Het hoogste bankbiljet dat ooit gedrukt werd is het beroemde/beruchte biljet van 100 biljoen Zimbabwaanse dollars. Vanaf dat moment werd de US-dollar het dominante betaalmiddel in Zimbabwe.
Na een decennium van dollarisering, heeft Zimbabwe in 2019 de Zimbabwaanse dollar opnieuw ingevoerd. De lokale munt is nog steeds niet stabiel. Je zou bijna willen voorstellen dat Zimbabwe de route van El Salvador volgt. Wat heeft het land op monetair gebied nog te verliezen (behalve steun van IMF/wereldbank en elke andere organisatie die tegen bitcoin is).
Anoniem
/
Er is geen enkele crypto die met de huidige betaalproviders kan concurreren. Deze zijn stable, instant & dirt cheap. Indien er in de toekomst alsnog een crypto competitief zou worden (wishfull thinking, ze proberen al +10 jaar) dan passen de huidige providers zich gewoon aan en blijven ze de eerste keuze. Crypto & Bitcoin zijn een probleem voor een oplossing (en geen oplossing voor een probleem zoals de envangelisten ons trachten doen te geloven).
13 september 2021Jerrymie Marcus / Auteur
/
Je beschrijft de situatie hier perfect. Wij hebben inderdaad iDEAL, PayPal en andere mogelijkheden om snel en goedkoop geld over te maken.
Het wordt al een stuk lastiger als verschillende systemen, banken en geldmanagers aan elkaar gekoppeld moeten worden. Stel dat je naar Zimbabwe geld over wil maken, dan kan dat via verschillende manieren, maar uiteindelijk moet dit geld terecht komen in EcoCash (hebben meer klanten in Zimbabwe dan banken hebben). Dit betekent dat er gebruik gemaakt moet worden van meer tussenpersonen en dat kost tijd en geld.
13 september 2021Anoniem
/
Hi Jerrymie, ik zag in je profile het verhaal van je betaling naar family in Indonesia dus eigenlijk ben jij wel de ideale persoon om fictie van facts te trachten onderscheiden. Was die betaling een éénmalig experiment of doe je sindsdien al de betalingen naar het buitenland in crypto? Ik snap de vereenvoudiging van remittances bij het gebruik van blockchain en dus het wegvallen van tussenpersonenen maar dat is eigenlijk geen probleem van de consument, die willen gewoon snelle stabiele en zo goedkoop mogelijke overschrijvingen en niets weerhoudt de huidige remittancers ook blockchain te gebruiken voor vereenvoudiging. Zoals velen probeer ik de crypto in te schatten naar waarde en potentie en ik twijfel of het voordeel voor de consument qua remittances echt is of vooral marketing. Merci voor de input
13 september 2021Jerrymie Marcus / Auteur
/
Ha Anoniempje,
Jaren geleden stuurde ik af en toe bitcoin naar familie zodat ze snel beschikking hadden tot geld. Maar het financiële landschap is daar veranderd, velen maken nu gebruik van Go-Jek, een soort alles in één app. Deze accepteert geen BTC dus het is nu omslachtig voor hen als eindgebruiker (of consument) om BTC te ontvangen, lokaal te verkopen en dan het geld weer om te zetten in die app. Er zijn nu ook andere manieren om snel geld te verzenden via 100% internetbanken (dus niet de grote Nederlandse banken).
De BTC die ik nu nog stuur is voor de lange termijn hodl. Als in de toekomst andere landen net als El Salvador op Bitcoin overstappen, dan wordt het een ander verhaal.
Om op je punt in te gaan over remittancers en blockchain, je zou je eens in kunnen lezen over Ripple, zij werken samen met verschillende remittancebedrijven.
13 september 2021Stewart
/
Hoi Jeremy, heb je een artikel over Ripple en de combinatie met remita
14 september 2021