Zimbabwe heeft inflatie van 192% en dit is de oplossing

Wie dacht dat Nederland al last had van hoge inflatie, heeft nog niet naar Zimbabwe gekeken. Het Afrikaanse land noteerde in juni een inflatie van bijna 192%. Hierdoor moeten Zimbabwanen naar andere middelen grijpen om deze inflatie te vermijden.

De Mosi-oa-tunya munt

Hoewel bitcoin een middel kan zijn om minder last te hebben van inflatie, grijp de centrale bank van Zimbabwe naar een alternatief. De bank zei namelijk dat het deze maand zal beginnen met de verkoop van gouden munten. Deze krijgen ook een aparte naam: “Mosi-oa-tunya” munten.

De gouverneur van de centrale bank, John Mangudya, zei volgens Reuters dat de Mosi-oa-tunya munten vanaf 25 juli te koop zullen zijn. Hiervoor kunnen Zimbabwanen lokale valuta, Amerikaanse dollars, en enkele andere valuta’s gebruiken.

De munt bevat één ongeveer 31 gram aan goud, en het doel ervan is om hem als een ‘store of value’ te gebruiken. Hiermee hoopt de bank de inflatie van 192% te beteugelen. De nieuwe munt worden omgezet in contanten en lokaal en internationaal worden verhandeld.

Rente met twee nullen

Naast de gouden munt, probeert de overheid ook nog andere middelen om de inflatie tegen te gaan. Een van die middelen is om de rente te verhogen, maar deze moet idealiter dus hoger zijn dan de inflatie van 192%.

Daarom heeft Zimbabwe vorige week zijn beleidsrente meer dan verdubbeld, waardoor de rente steeg van 80% naar 200%. Daarnaast zijn er ook plannen om de Amerikaanse dollar voor de komende vijf jaar een wettig betaalmiddel te maken, en dat zal niet de eerste keer zijn.

Amerikaanse dollar of bitcoin?

Zimbabwe heeft zijn eigen valuta al in 2009 laten vallen – ook door de hoge inflatie. Het alternatief was destijds al de Amerikaanse dollar. Deze heeft het land toen niet voor 5 jaar, maar voor een periode van 10 jaar geadopteerd als wettig betaalmiddel. De regering voerde hun lokale munt in 2019 weer in, maar die verloor snel zijn waarde.

Een ander alternatief zou natuurlijk ook bitcoin kunnen zijn, maar vooralsnog zijn daar geen plannen voor. Intussen gebruikt het Centraal-Afrikaanse Republiek wel bitcoin als wettig betaalmiddel. Maar of dit een succes is, moet nog blijken. Wellicht is het voor Zimbabwe wel een goed alternatief, aangezien een inflatie van 192% erger is dan de dalingen van bitcoin.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.