Zondag long read: November is de beste maand voor bitcoin, januari gemiddeld het slechtst

Bitdealer heeft data vanaf 2012 onder de loep genomen om te kijken welke maand het beste is voor bitcoin. Zijn conclusie is dat november gemiddeld genomen de beste maand is, terwijl januari de slechte is voor de koers van bitcoin.

Klik hier voor een grotere versie van bovenstaand overzicht.

Gemiddeld rendement in januari het laagst

Met vijf negatief terugkerende en drie positief terugkerende maanden sinds 2012, is het gemiddelde rendement op bitcoin in januari -0,18 procent. De enige maand van het jaar welke gemiddeld verliesgevend is.

De resterende elf maanden van het jaar boeken gemiddeld allemaal groene cijfers, qua rendement. Al deze maanden hebben gemiddeld genomen positieve cijfers gedraaid. Wat dat betreft zit bitcoin nog goed in de lift.

Toch is maart meestal geen winnaar

Terwijl januari de slechtst presterende maand is op basis van gemiddeld rendement, telt maart meer rode vakken dan de overige elf maanden. Alleen in 2013 en dit jaar sluit maart in groene cijfers. Wat dat betreft heeft maart veel profijt van 2013 en verstoort dit jaar de algehele trend. In maart 2013 steeg de waarde van bitcoin van 33,53 dollar naar 96,15 dollar. Een winst van ruim 186 procent. Alleen november 2013 presteerde beter met liefst 459,26 procent.

November is de best presterende maand

Afgezien van een dramatische daling van 37,01 procent in november 2018, heeft november sinds 2012 elk jaar positieve cijfers geboekt. November is verreweg de best presterende maand met een gemiddelde waardestijging van liefst 75,58 procent!

Seizoensgebonden prijsactie

Ondanks dat het soms lijkt of bitcoin helemaal niets met de aandelenmarkt te maken heeft, hebben beide wel wat overeenkomsten. De aandelenmarkt heeft seizoensgebonden trends en bij bitcoin lijkt zich dat ook te vormen. Met seizoensgebonden trends bedoelen we de mogelijkheid om prijsfluctuaties op basis van de periode van het jaar te kunnen voorspellen.

Het ‘januari-effect’ is een bekend fenomeen op de aandelenmarkt, in de eerste maand van het jaar hebben aandelen de neiging om te herstellen en dus groene cijfers te laten zien. Bitcoin heeft juist weer een omgekeerd januari-effect. Nu wordt de indruk gewekt dat de marktkapitalisatie (waarde alle bitcoin) en het dagelijkse handelsvolume in feite een negatieve correlatie heeft met de aandelenmarkt.

Maar ja, met nog geen decennium aan data is dat misschien wel een iets te vroeg getrokken conclusie.

Voor 2012 waren er nog niet echt serieuze beurzen waarop je veilig kon traden. Omdat de veiligheid destijds gewoon niet op orde was, fluctueerde de prijs ook heel erg hard. Het meest beruchte voorbeeld is de flash crash op 19 juni 2011. Toen kelderde de waarde van bitcoin van 32 dollar naar 1 dollarcent op Mt Gox, de bekendste exchange van dat moment.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.