Zuid-Korea denkt na Verenigde Staten ook na over verbod op crypto-staking
Het is je vast niet ontgaan dat de Securities and Exchange Commission (SEC), de financiële waakhond van de Verenigde Staten, enkele dagen geleden het staking-programma van Kraken afsloot. Kraken moest na een akkoord met de SEC per direct het programma afsluiten. Nu blijkt dat in navolging van de Amerikaanse autoriteiten ook Zuid-Korea nadenkt over een verbod.
De jacht op crypto-staking
Het lijkt erop dat de SEC het startschot heeft gegeven voor een ware jacht op crypto-staking. Volgens de SEC kwalificeert het staking-programma van Kraken als een ongeregistreerd effect. We spreken over het algemeen van een effect in de financiële zin van het woord als het om verhandelbare rechten en/of plichten gaat die een financiële waarde vertegenwoordigen. De meest duidelijke vormen hiervan zijn aandelen, obligaties, opties en termijncontracten.
In het geval van het staking-programma van Kraken is hier volgens de SEC dus ook sprake van. De kwalificatie als effect is in principe geen probleem, behalve dat je deze niet zomaar op de markt mag brengen. Om investeerders te beschermen zijn er allerlei regels bedacht voordat uitgevers effecten mogen verkopen aan het grote publiek.
Kraken ging er bij zijn staking-programma vanuit dat het niet zou kwalificeren als effect, waardoor zij zich niet aan die regels hoeven te houden. Daar was de SEC het helaas niet mee eens, waardoor het programma nu moet sluiten. Dat heeft mogelijk grote gevolgen voor andere beursplatforms als Coinbase, maar uit het nieuws van vandaag blijkt dat de beslissing van de SEC mogelijk ook andere landen aan het denken zet.
Kraken als draaiboek voor de toekomst
Een adjunct hoogleraar van de George Mason Law School in de Verenigde Staten analyseerde de beslissing van de SEC voor Cointelegraph en kwam tot een gevaarlijke conclusie. Volgens Verret kan de SEC hun beslissing inzake het staking-programma van Kraken weleens gebruiken als draaiboek voor de toekomst.
“Er komt langzaam een patroon naar voren uit de beslissingen van financiële autoriteiten en het Witte Huis ten opzichte van crypto dat het een ontwikkeling is die ze in de kiem willen smoren”, aldus Verret in zijn analyse.
Voor de industrie is het te hopen dat Verret ernaast zit met zijn analyse en dat er mogelijkheden zijn om dit op een andere manier op te lossen. De harde beslissing van de SEC ten opzichte van het staking-programma van Kraken lijkt daar echter weinig ruimte voor te laten.
Zuid-Korea volgt
In navolging van de beslissing van de SEC op 9 februari aangaande het staking-programma van Kraken, is ook de discussie in Zuid-Korea gestart. In eerste instantie gaat het om een onderzoek waarvan de methoden en tijdlijn op dit moment niet bekend zijn. Wat we op dit moment wel weten is dat crypto-staking op dit moment nog niet gedefinieerd is in de Zuid-Koreaanse wetgeving.
In een telefoongesprek met het Zuid-Koreaanse News 1 zei een woordvoerder van de financiële autoriteiten er het volgende over: “Ik weet dat het recent als een probleem is aangemerkt in de Verenigde Staten.” Waarmee nog niets duidelijk is over de standpunten van de Zuid-Koreaanse autoriteiten.
“De huidige positie van de autoriteiten is dat er nog geen sprake is van een probleem, omdat er nog niets gedaan is”, zo laat de woordvoerder verder weten in het gesprek. Wat dat betreft lijkt het erop dat de Zuid-Koreaanse autoriteiten echt nog in de beginfase van hun onderzoek naar crypto-staking zitten. Nog geen reden voor directe zorgen dus, maar het is geen positieve ontwikkeling.
Hoofdredacteur gezocht
Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!