Zuid-Korea bank begint pilot met eigen digitale valuta

Alle centrale banken voeren verregaande maatregelen uit om verliezen op aandelenmarkten te beperken. Er wordt bijvoorbeeld voor miljarden dollars aan geld gedrukt om schulden op te kopen. Maar op de achtergrond kijken veel centrale banken naar de mogelijkheid voor een Central Bank Digital Currency.

De meest recente bank die daar bij komt is de centrale bank van Zuid-Korea. Dat blijkt uit een nieuwsbericht van de Korea Times.

Eerder nog tegen een eigen digitale valuta

Een opvallend besluit van de Bank of Korea, aangezien de centrale bank eerder nog geen heil zag in een eigen digitale valuta. Volgens Eun Han van de Bank of Korea heeft Zuid-Korea namelijk al een goed ontwikkeld elektronisch betaalsysteem, en is een CBDC daarom overbodig.

Han stelde zelfs dat digitale betalingen al prima verlopen via commerciële bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan Samsung Pay of KakaoPay. Beide zijn techbedrijven die digitale betaaldiensten aanbieden aan consumenten.

Nu een pilot van 22 maanden

Blijkbaar is de Bank of Korea van mening veranderd, want de bank gaat nu een pilot van 22 maanden draaien om de mogelijkheden van een CBDC te verkennen. Lee Ju-yoel is gouverneur van de centrale bank van Zuid-Korea:

De Bank of Korea blijft pro-actief in de snelle verschuiving in betalingsomgevingen in binnen- en buitenland, dus we gaan het CBDC-pilotsysteem opzetten en de technische en juridische kwesties rondom de introductie hier controleren.

Volgens het nieuwsbericht is Zuid-Korea in maart gestart met de pilot, en duurt de test tot het einde van 2021. Verder verwacht de Bank of Korea geen Central Bank Digital Currency in de nabije toekomst te lanceren. Dat komt omdat Zuid-Korea nog sterk afhankelijk is van contante betalingen.

Wat is een Central Bank Digital Currency eigenlijk?

CBDC is net als papieren bankbiljetten een betaalmiddel, een rekeneenheid en een waardeopslag. En net als papiergeld, is elke eenheid uniek identificeerbaar om namaak te voorkomen. CBDC maakt deel uit van de totale bulk geld, samen met andere vormen van geld zoals contanten en giraal geld. Het kan worden opgeslagen, overgedragen en verzonden door allerlei digitale betalingssystemen en -diensten. Welke dienst je ook gebruikt, de geldigheid van de CBDC blijft gewaarborgd.

Het is geen vereiste dat een CBDC op een blockchain draait. Veel centrale banken hebben daar wel de mond van vol en blockchain biedt de technologische architectuur om de transacties van alle bedrijven en burgers bij te houden.

Meer weten over CBDC’s? Bekijk dan deze pagina.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Kopen kopen kopen kopen!!!

    7 april 2020