Zuid-Korea verwerkt centrale bank digitale currency (CBDC) in 10-jaren plan

De Bank van Korea heeft een nieuw 10-jarenplan gepubliceerd voor de economie van het land. De bank geeft een hogere prioriteit aan de blockchaintechnologie en de ontwikkeling van een eigen centrale bank digitale valuta (CBDC). Volgens de centrale bank zijn er veranderingen nodig om de ontwikkelingen in de wereld bij te blijven.

Meer onderzoek naar blockchain en CBDC

Eerder schreven we dat Zuid-Korea 400 miljoen dollar vrijmaakt voor onderzoek naar blockchaintoepassingen. Ook startte het land in maart dit jaar een pilot met een eigen CBDC. Volgens het tienjarenplan van Zuid-Korea blijven deze activiteiten dus ook in de komende jaren belangrijke focuspunten voor het land.

In het plan, dat ‘BOK 2030’ heet (Bank of Korea 2030), wordt er een positieve toekomst geschetst voor de blockchaintechnologie. Ambtenaren onderzoeken meerdere initiatieven om innovatieve technologie te bevorderen, maar niet voordat er wettelijke en technische normen zijn vastgesteld.

Blockchain wordt topprioriteit

Het tienjarenplan geeft voorrang aan blockchaintechnologie boven andere technologieën. Een belangrijk punt daarbij is de ontwikkeling van een CBDC. Zuid-Korea wil een eigen CBDC ontwikkelen. Dat is een soort cryptocurrency die wordt beheerd door een centrale bank, in dit geval de Bank of Korea.

Volgende week start een CBDC-adviesgroep, die is opgericht om de wettelijke vereisten te controleren die bij het lanceren van een CBDC horen.

Verder zullen ambtenaren later dit jaar een ‘digitale innovatieruimte’ aankondigen om het onderzoek naar verschillende nieuwe technologieën uit te breiden. Het plan is om in de tweede helft van 2020 de infrastructuur en ondersteuningssystemen te bouwen die nodig zijn voor deze verandering.

Steeds meer landen een eigen CBDC

Zuid-Korea is niet het eerste land dat een CBDC ontwikkelt. Venezuela lanceerde bijvoorbeeld de Petro, dat is een cryptocurrency die onder andere gedekt wordt door Venezolaanse oliereserves. De munt blijkt een flop, aangezien er weinig inwoners zijn die de munt ook daadwerkelijk gebruiken.

De Marshalleilanden waren in 2018 ook al vroeg met het lanceren van een eigen cryptocurrency. Maar met slechts 50.000 inwoners is de impact van deze nationale cryptomunt minimaal.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.