Zuid-Koreaans parlement wil van ban op ICO’s af

In september 2017 verbood de Zuid-Koreaanse Financiële autoriteiten (FSC) initial coin offerings (ICO). Deze week heeft het Zuid-Koreaanse parlement de FSC op de vingers getikt en willen ze van het verbod af. Wat betekent dit voor de cryptomarkt?

Voorstel om verbod op te heffen

De geruchten hingen al sinds maart in de lucht, maar volgens Business Korea gaat het nu waarschijnlijk echt gebeuren. In maart meldde een anonieme bron dat een versoepeling van het strenge beleid in de maak was. Daarna volgde een paar weken stilte rondom het onderwerp.

In datzelfde artikel meldde een andere ingewijde bron al dat er een aantal ‘ingrediënten’ nodig zijn om het verbod op te heffen. Denk aan heldere regels omtrent crypto handel en ‘initial coin offerings’.

In augustus 2017 schiep de Koreaanse regering een speciale commissie voor technologische ontwikkelingen. ‘The special committee on the fourth industrial revolution’ valt onder het parlement en heeft een adviserende rol voor de overheid. Deze commissie heeft op 28 mei een voorstel voor regelgeving ingediend omdat de overheid hier zelf té lang over deed.

Wat betekent dit voor investeerders?

Als de regelgeving daadwerkelijk wordt ingevoerd geeft dat investeerders zekerheid en transparantie. Zuid-Koreaanse investeerders kunnen weer in nieuwe crypto-initiatieven investeren. Met als bonus dat deze door de overheid goedgekeurd zijn. Dat betekent dat het dus erg lastig wordt om in Zuid-Korea fraude met ICO’s te plegen.

Ook Nederlandse investeerders hebben hier profijt van. Investeer je in een Zuid-Koreaanse ICO? Dan heb je de zekerheid dat deze netjes door de overheid is gescreend.

Onthoud wel dat de regels alleen betrekking hebben op ICO’s uit Zuid-Korea. Nederland kent weinig tot geen regelgeving voor ICO’s. Check dus altijd even waar het hoofdkantoor van de organisatie achter de ICO is gevestigd.

Waarom is er een verbod op ICO’s?

Begin september 2017 kondigde China al een verbod op ICO’s aan, vier weken later volgde Zuid-Korea. Financiële waakhonden juichten de beslissing toe maar het imago van Zuid-Korea als walhalla voor blockchain was in één klap weg.

Het verbod was bedoeld om consumenten te beschermen tegen frauduleuze praktijken. Dit voorbeeld triggerde een hoop overheden en financiële waakhonden om eens te kijken naar reguleringsmogelijkheden. Dit kwam allemaal samen toen verschillende overheden rond januari van dit jaar aankondigden dat zij de cryptomarkt willen reguleren.

Omdat Zuid-Korea eerst bekend stond als crypto walhalla kreeg het ook de zwaarste klappen door het ICO-verbod. Volgens Business Korea vluchten tal van Zuid-Koreaanse blockchainbedrijven naar Singapore of Zwitserland. In april verscheen een artikel op news.bitcoin.com waarin staat dat verschillende instanties ICO’s in het buitenland lanceerden.

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.