Zuid-Koreaans muziekplatform registreert eerste NFT-patent ter wereld

Koong World, een Zuid-Koreaans muziekplatform, heeft ‘s werelds eerste Non-Fungible Token (NFT)-patent geregistreerd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse FN News. Het doel hiervan is om muziekdiefstal te voorkomen. 

Op dit moment kunnen NFT’s gewoon gekopieerd en opnieuw gemint worden. Maar door middel van het patent kan Koong World wordt dit risico op namaakgoederen kleiner maken. Alleen hoe dit in de praktijk gaat werken, is nog onbekend.

‘Het begin van auteursrechtelijke bescherming’

“Het Koreaanse Intellectuele Eigendomsbureau kende Koong World op 14 april patentregistratie 1023882330000 toe onder de algemene omschrijving van ‘Dienstverlenende methode die server van muziekplatform uitvoert met behulp van NFT op basis van blockchain'”, aldus Kim Han-jo, muziekdirecteur en CEO van Koong World.

“Dit patent markeert het begin van auteursrechtelijke bescherming in de stijgende muziekmarkt”, zei hij volgens FN News. “Koong World gelanceerd in 2021 is een peer-to-peer muziek handelsplatform dat 80% van de inkomsten als royalty’s uitdeelt aan artiesten.”

Muzikanten goed betaald

Dit is goed nieuws voor artiesten, die nu maar minimale aantallen krijgen van streamingsdiensten als Spotify. In Zuid-Korea zijn dit soort kleine royalty’s ook niet onbekend. Forkast.news meldt dat ‘Zuid-Koreaanse streamingdiensten zijn bekritiseerd voor wat sommigen beschouwen als oneerlijke inkomstenverdelingsmodellen.’

‘Houders van auteursrechten doorgaans distributies van minder dan 20% van de inkomsten ontvangen, terwijl de platforms doorgaans een aandeel van 35% van de inkomsten ontvangen’, aldus Forkast.News.

Spotify nog steeds de grootste

Ondanks dat dit goed nieuws is voor muzikanten is de Zweedse muziekdienst wel nog steeds de grootste ter wereld, waardoor het niet aannemelijk is dat Koong World deze koning zonder enige moeite van de troon stoot.

Sinds de bètaversie in juli, zouden naar verluidt zo’n 40.000 geregistreerde nummers en ongeveer 2 miljoen leden Koong World gebruiken. Dit is iets meer dan 1% van alle Spotify gebruikers. Er is nog een lange weg te gaan, maar de weg naar innovatie is in ieder geval wel gevonden.

Delen:

Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.