Zuid-Koreaanse autoriteiten verklaren paspoort Do Kwon ongeldig

Do Kwon, de voortvluchtige oprichter van het geïmplodeerde Terra-protocol, is over twee weken zijn Zuid-Koreaanse paspoort kwijt. Als Do Kwon wil voorkomen dat de Zuid-Koreaanse autoriteiten zijn paspoort ongeldig verklaren, dan moet hij deze binnen 14 dagen naar hen opsturen.

Problemen stapelen zich op

Met deze nieuwe maatregel van de Zuid-Koreaanse overheid stapelen de problemen zich op voor Do Kwon. Op 26 september werd bekend dat Interpol wereldwijd verzocht om hem op te sporen en te arresteren. Enkele weken daarvoor heeft een rechtbank in Zuid-Korea een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de oprichter van Terra. Nu dreigt Do Kwon dus zijn Zuid-Koreaanse paspoort kwijt te raken en komt hij steeds meer onder druk te staan om zich te melden.

Als Do Kwon ervoor kiest om zijn documenten niet op te geven, dan verliest hij zijn paspoort. Dat maakt het moeilijk om Zuid-Korea ooit nog te verlaten en lastig om in het buitenland te wonen. In die zin voert de Zuid-Koreaanse overheid de druk op Do Kwon behoorlijk op. Al bestaat er natuurlijk een mogelijkheid dat Do Kwon voor een flinke zak geld een ander paspoort heeft gekocht. Daar heeft hij na de implosie van Terra van mei al maanden de tijd voor gehad.

3.313 bitcoin in beweging

De kans dat Do Kwon op dit moment met een gloednieuw paspoort in het buitenland zit kunnen we in ieder geval niet uitsluiten. Ook niet omdat er op 27 september nog 3.313 bitcoin uit de kluizen van Luna Foundation Guard verdween na het door Zuid-Korea uitgevaardigde arrestatiebevel tegen Do Kwon. Het lijkt erop dat hij deze vermogens inzet om het zichzelf ergens op de wereld naar zijn zin te maken.

Overigens ontkent Do Kwon alle geruchten dat hij op de vlucht is voor de autoriteiten en dat het vermogen van Luna Foundation Guard in zijn handen is. Duidelijk is wel dat Do Kwon zelf momenteel in een mindere fase van zijn leven zit. Op de vraag wat hij vanavond gaat eten antwoord de gevallen held met “sigaretten en bier”, wat duidelijk maakt dat de situatie hem niet ongeroerd laat.

Do Kwon en Terra

Do Kwon lanceerde Terra in 2020 en zal daar inmiddels grote spijt van hebben. Een kleine twee jaar later is hij een immens schandaal en een hoop ellende rijker. Het leek lange tijd heel goed te gaan met het project en de bijzondere algoritmische stablecoin die op het netwerk draaide. Zelfs in de periode dat bitcoin al begonnen te zakken na het bereiken van de all-time high in november 2021, bleef Terra doorgroeien.

Een groot deel van die groei werd gedreven door Anchor, het leenprotocol van Terra waar je 20 procent kon verdienen op de Terra USD (UST) stablecoin. Uiteindelijk bleek die rente niet duurzaam, wie had dat gedacht, en viel het project compleet uit elkaar.

Bij die ineenstorting ging 40 miljard dollar aan vermogen in rook op en verloren veel mensen, die volop in Do Kwon geloofden, al hun zuurverdiende spaarcenten. Nu moet Do Kwon boeten voor het veroorzaken van al die problemen, probeert de Zuid-Koreaanse hem te arresteren en dreigt hij nu zijn paspoort kwijt te raken.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.