Zwitserse Nationale Bank: ‘tot nu toe besloten om bitcoin niet op onze balans te hebben’

Het ‘B’-woord is weer gevallen bij een nationale bank. De Zwitserse Nationale Bank heeft zich namelijk negatief uitgelaten over het kopen en aanhouden van bitcoin als reservevaluta. Dit zei voorzitter Thomas Jordan volgens Reuters op de jaarlijkse vergadering van de centrale bank.

Geen reservevaluta ‘tot nu toe’

Ondanks dat ze bitcoin niet graag als reservevaluta zien, heeft de voorzitter geen problemen met het aanschaffen van bitcoin. “Het kopen van bitcoin is geen probleem voor ons, we kunnen dat rechtstreeks doen of kunnen beleggingsproducten kopen die op bitcoin zijn gebaseerd,” zei Jordan volgens Reuters.

“We kunnen de technische en operationele voorwaarden relatief snel regelen, wanneer we ervan overtuigd zijn dat we bitcoin op onze balans moeten hebben. Maar vanuit het huidige perspectief geloven we niet dat bitcoin voldoet aan de eisen van valutareserves, daarom hebben we tot nu toe besloten om bitcoin niet op onze balans te hebben.”

Klimaatactivisten buiten de vergadering

De rest van de vergadering draaide vooral over het klimaat. Volgens Reuters waren er namelijk klimaatactivisten aan het protesteren buiten de vergadering. Zij protesteerden om te eisen dat de Nationale Bank zou investeren in milieuvriendelijke producten.

De Zwitserse Nationale bank staat erom bekend dat ze erg veel investeren in fossiele brandstoffen, maar ze worden wel steeds groener. De investeringen in fossiele brandstofbedrijven zijn – volgens voorzitter Jordan – met 10% teruggebracht tot ongeveer 3% of 4% van de holdings.

“Het heeft voor ons geen zin om al onze aandelen te verkopen, ze zouden gewoon door iemand anders worden gekocht”, gaf de voorzitter als verklaring. “Waar het om gaat is dat de economie zichzelf kan transformeren … om minder CO2-uitstoot te produceren,” zei Jordan.

Bitcoin wordt ook steeds groener

Deze verklaring is enigszins raar, aangezien er ook groene bedrijven (en coins) zijn waarin je direct kan investeren. De Zwitserse Nationale Bank laat zich daarom niet vanuit de meest milieuvriendelijke kant zien.

Met de laatste reden van Jordan zou de bank ook net zo goed bitcoin kunnen kopen. Het delven van de munt – wat milieuvervuilend kan zijn – wordt steeds groener. Hierdoor kan bitcoin misschien wel een functie als valutareserve bekleden in de toekomst. Dit zou een positieve uitkomst kunnen worden voor de activisten en Jordan, maar dat is het in sommige gevallen nog niet.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.