In Zwitserland kan je stemmen via blockchain

Inwoners van de Zwitserse stad Zug hebben op 2 juli hun stem kunnen uitbrengen via de blockchain. Deelnemers gebruikten hun smartphone en hun digitale identiteit om hun stem uit te brengen.

Blockchain en democratie in Zwitserland

Alle inwoners van Zug hebben sinds november 2017 een digitale identiteit. Dit is ingeregeld met de app uPort. Deze kunnen ze voor van alles gebruiken. Van betalen van parkeerboetes tot het terugkrijgen van belastinggeld: Alles kan straks gekoppeld worden aan de digitale identiteit.

Nu kan er dus ook gestemd worden op basis van die digitale identiteit. Een korte uitleg van hoe dat werkt vind je hier:

De test is volgens de gemeente in eerste instantie succesvol verlopen. De komende maanden wordt verder geëvalueerd of deze vorm van digitaal stemmen de privacy en het stemgeheim van de stemmer niet schendt.

Dat juist de stad Zug pioniert met deze technologie is niet gek. De stad ligt in de zogeheten Cryptovalley en is een van de meest blockchainvriendelijke steden ter wereld. Door gunstige regulering en ondersteuning vanuit de overheid vinden veel blockchainorganisaties hier hun oorsprong. Denk hierbij aan organisaties als Ethereum en Cardano. 

Daarnaast is Zwitserland één van Europa’s meest democratische landen. Inwoners kunnen jaarlijks hun stem uitbrengen bij verschillende referenda over uiteenlopende zaken. 

Ook in Nederland stemmen met de blockchain?

In juni publiceerden onderzoekers van de Radboud Universiteit een rapport (pdf-bestand) waarin zij het gebruik van blockchain bij Nederlandse verkiezingen onderzochten. Zij concludeerden dat het stemgeheim op dit moment nog niet gewaarborgd kan worden op een blockchain. In Zug wordt dit ook meegenomen in hun evaluatie.

De meeste democratieën hebben zo’n stemgeheim. Het recht op stemgeheim waarborgt anonimiteit. Het moet onmogelijk zijn om een stem te koppelen aan de persoon die hem heeft uitgebracht. Op een blockchain is dat nu nog lastig omdat elke transactie (of stem) gevolgd kan worden, aldus de onderzoekers.

In het rapport gaan de onderzoekers vooral uit van het huidige stemsysteem waarbij je je stem uitbrengt bij een stembureau. In Zwitserland is het systeem zo ontwikkeld dat stembureaus overbodig zijn. Dat zie je ook terug in het filmpje hierboven.

Tijdens de laatste verkiezingen is in Nederland ook met blockchain geëxperimenteerd. In Groningen zijn de stemmen voor het referendum over de wet op de inlichtingen ook op de blockchain vastgelegd. De resultaten van al deze stemmen zijn geanonimiseerd en terug te vinden op de website stemmen-telt.nl.

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.