Zwitserse cryptobank haalt 100 miljoen op

De Zwitserse startup SEBA heeft 100 miljoen Zwitserse franc opgehaald om een eigen cryptobank op te richten. De startup wil hiermee een brug maken tussen de traditionele bankenwereld en de cryptowereld.

Verschillende organisaties verspreid over de wereld zijn geïnteresseerd in het project van SEBA. Onder deze organisaties zit bijvoorbeeld Summer Capital, een grote investeringsmaatschappij uit Hong Kong.

Institutionele investeerders

SEBA richt de cryptobank op om te kunnen handelen in cryptocurrencies voor institutionele investeerders. Wat de bank daar precies onder verstaat wordt in de aankondiging niet uitgewerkt. Waarschijnlijk geven zij hier later meer nieuws over.

Daarnaast is SEBA van plan om advies te geven op het gebied van Initial Coin Offerings en digitale valuta. Andreas Amschwam is voorzitter van de nieuw op te richten bank. In een interview met het Zwitserse zakenblad Reuters vertelt hij over het project:

‘In Zwitserland wijden wij ons serieus toe aan het ontwikkelen van een uitgebreid regelgevingsklimaat voor de ontwikkeling van blockchaintechnologie. Daarnaast staan wij voor een duurzame, stabiele groei van crypto-activa.’

De SEBA verwacht in 2019 in Zürich te kunnen beginnen. Voordat het zover is heeft de bank nog wel een vergunning nodig van de Zwitserse toezichthouder, de FINMA. FINMA bevestigt aan Reuters dat het daarvoor al in onderhandeling is.

Crypto valley

Het is geen verrassing dat een Zwitserse startup nu een cryptobank wil gaan opzetten. Zwitserland staat in de cryptowereld ook wel bekend als ‘crypto valley’. Het land staat open voor nieuwe innovaties op het gebied van blockchaintechnologie en cryptocurrencies.

Meer dan 500 blockchain en crypto startups zijn gevestigd in Zug en Zurich. Dit aantal is nog steeds groeiende. Daarom is er behoefte aan regulering. Onlangs heeft de Zwitserse Bankier Associatie (SBA) dan ook richtlijnen geschreven voor banken die willen samenwerken met blockchain startups. In dit document schrijft de organisatie dat samenwerking met deze startups verschillende kansen biedt.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.