Analyse: Bitcoin nog even in symmetrische driehoek, verwacht veel beweging op korte termijn

Bitcoin lijkt even tot stilstand gekomen na een onrustige week. Is de onrust voorbij of juist een voorbode voor wat nog gaat komen? Tijd voor een analyse van de grafieken.

60.000 dollar is flinke hobbel

Niet alleen vorige week, maar ook de week daarvoor is bitcoin erin geslaagd even door de 60.000 dollar (50.440 euro) te breken, maar dat was beide keren van korte duur. In de week-grafiek hieronder, dus voor elke week een kaars met de cijfers in dollars, zie je dat de wekenlange opmars toch nog niet boven de 60.000 dollar (50.440 euro) wil blijven.

Bron: Tradingview

Waar het prijsniveau van 57.200 dollar (48.086 euro) enkele weken geleden de groei nog tegenhield en weerstand bood, biedt het juist nu ondersteuning en voorkomt verder wegglijden. Maar blijft dat zo? Op het dag-niveau zien we een interessante ontwikkeling.

Symmetrische driehoek

In de dag-grafiek hieronder, waar elke dag één kaars is met prijzen in dollars, zien we een symmetrische driehoek ontstaan. De pieken worden over de dagen heen lager en lager, terwijl de dalen hoger en hoger komen. Het dalende volume ondersteunt dit patroon (oranje pijl).

Bron: Tradingview

Wat houdt dat in? De mensen die willen verkopen (bears) doen dat voor een steeds lagere prijs. Echter, de mensen die willen kopen (bulls) doen dat voor een steeds hogere prijs. Maar het vertrouwen in de gekozen richting neemt voor beide partijen gestaag af, dat uit zich in de afname van het volume over de dagen. En dan komt er een moment dat ze elkaar tegenkomen op hetzelfde prijsniveau. Twee tegengestelde groepen die allebei even hun richting kwijt zijn. Dat is het moment dat de ene groep zich ineens massaal aansluit bij de andere groep en dan zijn ze het wél eens over de richting.

Dan is er nog maar één groep die maar één kant op wil. Daarom zijn de uitbraken na een symmetrische driehoek vaak heel heftig. Wat natuurlijk ook nog kan, maar daar is de kans niet zo groot op, is dat het met een sisser afloopt en dan verplaatst de discussie tussen de bears en de bulls zich naar een iets lager of hoger prijsniveau.

Reddende engeltjes

Toch nog even snel een kijkje in de 4-uursgrafiek om te zien wat er zich nu afspeelt. Er is duidelijk te zien dat de EMAs onze reddende engeltjes zijn. EMA staat voor Exponential Moving Average, en geeft een gewogen gemiddelde van een aantal candles weer. Elke candle hieronder staat voor vier uur, dus bij EMA50 wordt gekeken naar het gewogen gemiddelde van de afgelopen vijftig 4-uurscandles.

Bron: Tradingview

De EMA50 (groene lijn) geeft goede steun en wanneer deze het even niet houdt helpt de EMA100 (oranje lijn) wel. De EMA200 (rode lijn) is vaak de laatste redding, maar daar doen we al een tijdje geen beroep op. Het ziet er op dit niveau niet uit alsof de prijs in gevaar is, want alle EMAs gaan goed omhoog. Detail: de driehoek beslaat hier precies 50 kaarsen en dus wordt hier de EMA50 berekend over de kaarsen in de driehoek!

Raket of parachute?

Wat kunnen we verwachten de komende dagen? De theorie is dat een uitbraak uit een symmetrische driehoek een prijsverandering ter grootte van de hoogte van de driehoek teweeg kan brengen. In de dag-grafiek hieronder geeft de blauwe dubbelzijdige pijl de hoogte van de driehoek aan. We hebben dan nu twee scenario’s voor ons liggen. Eén positief (bullish) en één negatief (bearish).

Bron: Tradingview

Bullish

Wanneer de markt stilstand bereikt en de twee groepen allemaal bull worden dan lanceert de bitcoin-raket richting de 67.700 dollar (56.913 euro), zie de groene pijl en lijn.

Bearish

Maar wanneer alle bulls besluiten zich bij het kamp van de bears aan te sluiten krijgen we mogelijk een vrije val en hopelijk gaat de parachute dan wel open op 47.900 dollar (40.268 euro), dus bij de rode lijn.


Alexander studeert momenteel rechtsgeleerdheid en heeft een politieke achtergrond. Zijn interesse in crypto werd voornamelijk gewekt door het besef dat het huidige financiële systeem niet houdbaar is en op omvallen staat. De blockchain-technologieën kunnen oplossingen bieden.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.