Categorieën: Bitcoin nieuwsBlockchain

Eerste Bitcoin transactie werd 12 jaar geleden uitgevoerd, van Satoshi naar Hal Finney

Het is vandaag de twaalfde verjaardag van de allereerste bitcoin transactie. Aan de ontvangende kant stond computerwetenschapper Hal Finney, die 10 bitcoin kreeg van Satoshi Nakamoto, de mysterieuze, pseudonieme maker van het netwerk.

Bitcoin werkt

De transactie op de nu al historische datum bewees dat Bitcoin, als een geldnetwerk, inderdaad werkte en de basis legde voor de toekomstige groei. Dit was een ​​week nadat Nakamoto begon met het runnen van het Bitcoin netwerk op zijn/haar/hun computersysteem.

Bekijk de transactie

De transactie ID is f4184fc596403b9d638783cf57adfe4c75c605f6356fbc91338530e9831e9e16 en kun je op alle blockexplorers terugvinden, zoals bij Blockstream. De transactie werd meegenomen in het 170e blok van de blockchain.

Of toch Satoshi Nakamoto?

Hal Finney overleed in 2014 aan een zeldzame spierziekte. Hij staat bekend om zijn werk in geavanceerde cryptografiesystemen en is de tweede persoon die de core cliënt van bitcoin runde. De eerste is uiteraard Satoshi Nakamoto. Sommigen zweren zelfs dat hij Nakamoto was, een theorie die zelfs vandaag nog de ronde doet.

‘Ik heb block 70-iets gedolven, en ik was de ontvanger van de eerste bitcoin-transactie toen Satoshi me tien munten stuurde als test,’ schreef Finney in een bericht op forum Bitcointalk in 2009. Die tien bitcoins waren toen vrijwel niets waard, maar tegen de huidige bitcoin koers is dat meer dan 350.000 dollar.

10 miljoen dollar per bitcoin

Finney was ook een van de eersten die een prijsvoorspelling deed voor bitcoin. Hij schatte in een mail (die aanvankelijk verloren was gegaan maar later teruggevonden) aan Nakamoto in 2009 dat bitcoin 10 miljoen dollar waard kon worden. Hij keek naar het totale wereldwijde vermogen van huishoudens (tussen 100 en 300 biljoen dollar) en extrapoleerde dat  met de voorraad van bitcoin van 21 miljoen.

Running bitcoin

Hij had nog een primeur. Finney is de allereerste ter wereld die tweette over bitcoin. In de legendarische tweet schreef Finney: Running bitcoin. Ondanks zijn overlijden is zijn twitteraccount nog online en twaalf jaar later is het netwerk sterker dan ooit.

Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Recente artikelen

Bitcoin breekt uit: op weg naar 60.000 euro

Bitcoin zet de stijgende lijn door! De cryptocurrency schoot vanmorgen naar 54.500 dollar (45.882 euro),…

2 uur geleden

Ripple beëindigt officieel samenwerking met MoneyGram

Cryptocurrency bedrijf Ripple heeft zijn veelgeprezen samenwerking met MoneyGram beëindigd. Een paar weken geleden nam…

3 uur geleden

Noors bedrijf investeert bijna 50 miljoen euro in bitcoin

Beursgenoteerd bedrijf Aker ASA is van plan om bijna 50 miljoen euro (500 miljoen noorse…

19 uur geleden

Bitcoin is gisteren een stuk simpeler geworden

In de afgelopen weken lijkt het dat er meer rekenkracht het netwerk heeft verlaten dan…

19 uur geleden

DeFi cryptocurrency Uniswap stijgt 50% en staat in top 10

Het governance-token van Uniswap is het eerste DeFi-token geworden dat qua kapitalisatie tot de tien…

21 uur geleden

Analyse: Is maart traditioneel een goede maand voor Bitcoin?

Bitcoin is nog relatief jong, net 12 jaar, maar bepaalde tradities hebben zich al weten…

23 uur geleden

Veilig en vertrouwd bitcoin kopen bij het best beoordeelde crypto-platform van Nederland.

Ga direct naar BTC Direct