Zo rijk was je nu als je elke maand voor 100 euro Bitcoin kocht sinds 2015

Iedereen die in het bezit is van een tijdmachine zou de slag van zijn of haar leven slaan door jaren terug te gaan en Bitcoin te kopen. Nou, stap in, we gaan terug in de tijd om te kijken hoe rijk je had kunnen zijn (en voor die spaarzame lezer die destijds wel Bitcoin kocht, je private key is van harte welkom in de comments).

Gemiddeld Bitcoin kopen

In dit artikel richten we ons op een van de meest simpele manier van investeren op de lange termijn, namelijk DCA. Dit staat voor dollar cost averaging, maar deze strategie werkt net zo goed voor ons euro-gebruikers.

DCA is een beleggingsstrategie waarbij je regelmatig een vast bedrag investeert in een bepaalde belegging, ongeacht de huidige prijs van die belegging. Bij het kopen van Bitcoin zou DCA betekenen dat je bijvoorbeeld elke of maand een vast bedrag investeert, ongeacht of de koers van Bitcoin stijgt of daalt.

Geen last van grote fluctuaties

Deze strategie werkt goed bij Bitcoin omdat de prijs van Bitcoin zeer volatiel is en sterk kan fluctueren op korte termijn. Door regelmatig te investeren, spreid je het risico van het kopen van Bitcoin op het verkeerde moment. Daarnaast investeer je geregeld een relatief klein bedrag, wat je hopelijk kan missen. Je ‘voelt’ dit zo minder aan je portemonnee vergeleken met in een keer een groot bedrag te investeren.

100 euro per maand, sinds 2015

Om de berekeningen behapbaar te houden gaan we uit van 100 euro per maand, en deze wordt altijd op de 21e van de maand geïnvesteerd. Dit is namelijk wanneer de meeste Nederlanders hun geld krijgen.

Was je op 21 maart 2015 begonnen met elke maand 100 euro in te leggen? Dan had je tot op de dag van vandaag 9.800 euro geïnvesteerd, er zijn immers 98 maanden verstreken.

Gedurende deze periode had je iets meer dan 8 Bitcoins bij elkaar gekocht. Tegen de huidige Bitcoin koers is dat nu ongeveer 210.000 euro waard. Dat is een rendement van meer dan 2000%.

Miljonair geworden

Je had er ook voor kunnen kiezen om op 21 maart 2015 direct het hele bedrag te investeren. Op dat moment lijkt 9.800 euro ontzettend willekeurig, maar 98 maanden later snap je het.

Voor dat bedrag had je destijds 40,8 Bitcoin kunnen kopen en was je nu miljonair geweest. Tegen de huidige koers is dat 1.072.140 euro waard.

Dat is stukken meer dan als je de DCA-strategie had gehanteerd, maar ook veel risicovoller. En wie weet kon je destijds dat geld niet in een keer inleggen.

Wil je zelfs eens spelen met DCA-berekeningen? Check dan dit soort websites.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • top

    1 april 2023
  • Weer zo’n artikel met ” wat als..”.. Echt waardeloos.

    2 april 2023
  • serieus, er is echt niet 1 waardevol artikel te vinden van deze beste man.

    3 april 2023