Er worden slechts 3,5 miljoen bitcoins verhandeld op beurzen

Een nieuw onderzoek van Chainalysis stelt dat slechts ongeveer 19% van alle geminede bitcoin verhandeld wordt op beurzen, dit zijn ongeveer 3,5 miljoen bitcoins.

Onderzoek naar beweging bitcoin

Het bedrijf Chainalysis houdt zich bezig met het analyseren van de blockchain, ze deden onderzoek naar hoe alle bitcoins bewegen. Tot op heden zijn er in totaal 18,6 miljoen bitcoins gemined die in drie grote emmers kunnen worden gegoten.

Volgens het rapport is bijna 60% van de geminede Bitcoin in handen van particuliere en institutionele investeerders. Interessant is dat deze partijen nooit meer dan een kwart van de bitcoin die ze hebben ontvangen hebben verkocht, wat aangeeft dat ze met bitcoin beleggen voor de lange termijn. Deze bevinding bevestigt een eerdere studie van Binance waarin staat dat grote Wall Street-spelers voor de lange termijn in digitale activa investeren.

Meer verloren dan verhandeld

Ongeveer 20% van alle bitcoins staan al minimaal 5 jaar stil. Deze worden door het rapport als verloren beschouwd. De resterende 3,5 miljoen bitcoins veranderen vaak van adres en worden gebruikt om te traden.

De ene handelaar is de andere niet

Chainalysis dook nog iets verder in de data en kwam er achter dat die 3,5 miljoen bitcoins door maximaal 340.000 traders (per week) worden verhandeld. En de meerderheid zijn particuliere handelaren, in tegenstelling tot institutionele handelaren.

Het onderscheid tussen deze twee type handelaren is op basis van de grootte van de orders. Als je voor minder dan 10.000 dollar aan bitcoin stort bij een exchange, dan val je onder het kopje particuliere handelaren. 96% van het aantal transacties hebben een lagere waarde dan 10.000 dollar.

De liquiditeit op de cryptomarkt wordt echter grotendeels in stand gehouden door institutionele beleggers, die verantwoordelijk zijn voor bijna 85% van de totale waarde van de bitcoin die naar de beurzen wordt verstuurd. De studie houdt deze professionele beleggers ook verantwoordelijk voor de enorme daling van de bitcoin koers in maart van dit jaar.

Over de beurzen

Volgens het rapport hebben de vier grootste cryptobeurzen sinds 2018, Binance, Huobi, Coinbase en Bitfinex, in 2020 bijna 40% van alle door de beurzen ontvangen bitcoin in voorraad. De volgende tien grootste beurzen namen ongeveer 36% van de bitcoin in beheer, terwijl de resterende honderden beurzen de resterende 24% van de bitcoin verdelen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.