Bitcoin Analyse: de vrije val is gestopt

De parachute is geopend. De snelheid van de val is afgeremd en nu en dan duwt de figuurlijke thermiek de prijs van bitcoin zelfs iets omhoog. Zo ook eergisteren, waardoor de prijs zich weer boven de 30.000 dollar (28.100 euro) bevindt. Betekent dit een zachte landing of blijkt het valscherm niet te werken en wordt de vrije val weer in gezet? Laten we kijken naar de grafieken.

Opnieuw rood

Het is dinsdag, eergisteren is de weekgrafiek afgesloten en de kleur is: rood. Dat betekent dat de prijs van bitcoin aan het einde van de week lager lag dan aan het begin van de week. Ik weet niet of het een record is, maar ik heb nog nooit zoveel rode candles op de weekgrafiek achter elkaar gezien, namelijk: 8.

Ook de Amerikaanse beurzen hebben het zwaar. Bij zowel de S&P 500 als de Nasdaq is een zevende rode week-candle verschenen. Erg zeldzaam, want de laatste keer dat ik dat bij de S&P 500 meer dan zeven rode candles achter elkaar zie staan is 21 jaar geleden (begin 2001).

Het bevestigt aan de ene kant de correlatie tussen de bitcoin en de Amerikaanse beurzen (met name de Nasdaq) en aan de andere kant rijst de gedachte dat een nieuwe ‘rode week’ te uniek is en dus niet zal plaatsvinden.

Dollar

Bitcoin staat ook verband met de dollar. Logisch, omdat de meeste traders handelen in bitcoin tegenover (een stablecoin van) de dollar. Als je voor 10 dollar aan bitcoin koopt en de dollar wordt vervolgens meer waard, dan moet de prijs van bitcoin meer stijgen dan de dollar om iets aan zo’n trade te verdienen. Als de prijs van bitcoin omlaag gaat en de prijs van de dollar omhoog, dan is het verlies nog groter.

De dollar is de afgelopen tijd enorm gestegen. Dat drukt de prijs van bitcoin. Maar er zijn een paar tekenen verschenen die kunnen zorgen voor een ommekeer in het verloop van de dollar. 

Eén van de tekenen is de tegenstelling in het verloop van de prijs en het verloop van een bepaalde indicator, in dit geval de RSI. Deze tegenstelling is duidelijk te zien middels de pijlen in de onderstaande grafiek. De blauwe lijnen geven grenzen aan van waar de prijs weer omhoog zou kunnen gaan of even zou kunnen blijven ‘hangen’ om vervolgens verder omlaag te gaan.

Mocht dat laatste het geval zijn, dan zou dat een gunstige uitwerking kunnen hebben op de prijs van bitcoin. Daarover gesproken; als we kijken naar de weekgrafiek van bitcoin tegenover de dollar, dan zijn duidelijk de hierboven beschreven 8 rode candles te zien. Ook hier staan enkele lijnen die aangeven tot waar een prijsstijging of -daling zou kunnen plaatsvinden.

De opwaartse rode lijn markeert voor mij de grens cryptozomer en -winter. De rode box onderaan is een koersdoel die voortkomt uit bepaalde patronen die ik eerder heb beschreven. Hoewel de waarde van bitcoin hetzelfde blijft, is de prijs die iemand ervoor wil betalen erg veranderlijk. Wel, rond 25.000 dollar voor bitcoin lijkt me een koopje! Ik wacht nog even af.

De prijs-uitschieters naar boven en naar beneden zijn flink afgenomen. Oftewel, de volatiliteit is minder geworden. Ik ga er vanuit dat er even pas op de plaats wordt gemaakt en dat de prijs rond de huidige prijs blijft schommelen. Een dalende dollar zou een stijgende bitcoin kunnen veroorzaken. Als ook bij de Nasdaq de val wordt afgeremd en er plusjes zichtbaar worden, dan helpt dat ook. Ik ben dan ook erg nieuwsgierig of er deze week eindelijk weer eens een groene candle gevormd wordt.

Onzeker

Daarna blijft nog erg onzeker. De tendens blijft negatief, mede door de hoge inflatie en de (beperkte) mogelijkheid om dit te beteugelen. Ook zijn er steeds meer signalen dat de wereldwijde voedselproductie een enorme knauw heeft gekregen. Veel landen gaan hierdoor problemen ondervinden. Dit alles heeft altijd z’n weerslag op de beurzen.

Er hangen dus nog steeds wat donkere wolken aan de horizon. Toch ben ik ervan overtuigd dat hiermee ook de kracht van digitale valuta zoals bitcoin het best tot z’n recht komt. Ik heb mijn koersdoel bepaald. Ik ben benieuwd wat de rest doet.


Annina verdiept zich al geruime tijd in de wereld van crypto en blockchain en is vastberaden om alles te weten te komen. Daarom duikt ze regelmatig in de wereld van Bitcoin, altcoins en alles daaromheen. Haar bevindingen vertaalt ze naar begrijpelijke artikelen, zodat ook jij snel op de hoogte bent.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Vrije val gestopt. ben je gek in je hoofd!!!!???? jouw hersenen zijn gestopt

    24 mei 2022
    • lekker simpel 😉

      24 mei 2022
  • 22731 gaat nog gebeuren. 🙂

    24 mei 2022
  • 22731 eerst. 🙂 daarna 50k

    24 mei 2022
  • Ik denk dat de btc nog naar 27500USD zakt. Daarna zal er veel zijwaartse beweging zijn. Oplopende rente in de eurozone kan een opwaartse druk op de btc geven ten opzichte van de USD. De weg naar beneden gaat vaak snel de opwaartse niet. Ik verwacht de alltime high pas in de loop van 2023. 3e kwartaal.

    24 mei 2022
    • Enige – volgens mij – nuchtere analyse… Agree!

      24 mei 2022
  • Ondertussen alweer onder 27000. Glijbaan gaat door, ondanks alle berichten waar je een stijve pik van krijgt:(

    24 mei 2022