christine lagarde sitting on game of thrones

Dit is waarom de Bitcoin halving zo belangrijk is

Omcirkel 20 april (of 18 april) met een dikke vette rode marker in je agenda. Dan is de Bitcoin halving, een belangrijk moment voor Bitcoin. Los van de eventuele impact op de koers, staat de halving voor alles waar ons huidige financiële systeem in tekortschiet.

Banner Bitcoin 1

Inflatie, van theorie naar praktijk

Elke vier jaar is er een Bitcoin halving, tijdens de vorige halving in 2020, leek inflatie niets meer dan een dode theorie van je economieleraar op de middelbare school. Hoe anders is het nu. Iedereen weet wat inflatie is, we hebben er immers elke dag mee te maken.

Inflatie betekent simpelweg dat je minder krijgt voor dezelfde euro’s. Met hetzelfde geld waar je eerder met gemak je boodschappen kon doen, heb je nu meer geld nodig om dezelfde producten af te rekenen.

Transparantie komt pas achteraf

Een van de redenen waarom je minder kan met hetzelfde geld, is omdat er meer geld in de maatschappij gebracht wordt. Wie is bij ons verantwoordelijk voor de geldvoorraad? Dat is de Europese Centrale Bank, zij pompen op verschillende maniertjes nieuw geld in de maatschappij. Hiermee volgen ze hun eigen monetaire beleid.

De ECB wil de jaarlijkse prijsinflatie onder de 2% houden, als gevolg neemt de voorraad euro’s elk jaar toe met …

We weten het eigenlijk niet. Het is alleen mogelijk om terug te kijken naar het verleden om er achter te komen hoeveel nieuwe euro’s er zijn bijgekomen. Zelfs de website van de ECB kan ons niet helpen. De voorraad euro’s is absoluut niet voorspelbaar en al helemaal niet transparant.

Bitcoin halving is transparant en voorspelbaar

Het gebrek aan voorspelbaarheid en transparantie bij de euro is waarom de Bitcoin halving zo belangrijk is. Bitcoin heeft ook inflatie, er komen immers elke dag nieuwe BTC bij. Maar dit gebeurt op een voorspelbare en transparante manier. Dat is wat het uitgiftebeleid van Bitcoin onderscheid van onze euro.

Wat maakt Bitcoin zo voorspelbaar? In de code van Bitcoin staat dat er elke tien minuten nieuwe Bitcoins bijkomen. Dat kunnen we volgen op block explorers. Dat aantal wordt ongeveer elke vier jaar gehalveerd. We begonnen met 50, vervolgens 25, 12,5 en nu 6,25 nieuwe Bitcoins per tien minuten.

De volgende halvering is in april 2024. Dan komen er elke tien minuten nog maar 3,12 Bitcoins bij, ofwel 450 BTC per dag. Het laatste nieuwe stukje bitcoin wordt in het jaar 2140 uitgegeven.

Vertrouw niet, maar verifieer

Dit gaat op een transparante manier. Iedereen kan namelijk altijd opzoeken hoeveel Bitcoins er in omloop zijn, hoeveel er nog maximaal bijkomen en hoeveel Bitcoin er de komende tien minuten bijkomen. Je kan daarvoor een eigen node draaien, of je maakt gebruik van andermans node via een block explorer.

In tegenstelling tot traditionele valuta, zoals de euro of dollar, is Bitcoin ontworpen met een maximale toevoer van 21 miljoen. Dit maakt Bitcoin schaars en kan de waarde op de lange termijn beïnvloeden.

TL;DR: de Bitcoin halving laat zien dat monetair beleid voorspelbaar kan zijn en dat dit niet in het geheim hoeft te gebeuren, maar dat transparantie wordt gewaardeerd. Zo weet iedereen waar zij of hij aan toe is.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • 20 april? gaat vroeger zijn 🙂

    24 maart 2024
  • Ik heb interesse in btc-gerelateerde nieuws

    25 maart 2024
  • veel belovende titel, maar na het lezen van het artikel op de honger blijven zitten. Geen antwoord op de interessante vraag.

    25 maart 2024