Grote beweging op komst: Bitcoin naar 8.400 dollar of richting 11.600 dollar?

Zowel afgelopen zondag als maandag deed bitcoin een poging om de beruchte 10.000 dollar (9.245 euro) te doorbreken. Beide keren zonder resultaat, de koers bleef daar niet lang boven. Sterker nog, bitcoin is sinds maandagnacht gedaald met ruim 5 procent. Blijft de koers dalen of zien we een herstel tegemoet?

CME Futures gap zorgde voor daling

Eerst even een terugblik. Maandagnacht om half vier daalde bitcoin met ruim 300 dollar (277 euro) in een half uur. Zeker op zo’n tijdstip is dat even schrikken, maar bij bitcoin zie je wel vaker dit soort bewegingen.

Veel analisten zijn het erover eens dat de bitcoin koers is gedaald om een gat in de bitcoin koers bij CME Group te vullen. CME Group is een derivatenbeurs, waar je onder andere kan handelen in bitcoin futurecontracten.

In het weekend is CME Group gesloten, op dat moment heeft bitcoin op die beurs geen koers. Maar bitcoin koop je wereldwijd, en op andere beurzen beweegt de koers verder. Op die manier kan het zo zijn dat de openkoers van CME Group op maandagnacht een stuk hoger of lager kan uitvallen dan de slotkoers op vrijdagnacht.

Dat verschil wordt ook wel een gat genoemd. De theorie is dat investeerders dit gat graag willen vullen. Of in andere woorden: de koers moet naar de zone bewegen tussen de slot- en openkoers van CME Group.

Op de grafiek hieronder zie je dat dit dan ook is gebeurd. Links zie je de koers op CME Group, inclusief het gat. Rechts zie je de koers van cryptobeurs Bitstamp, die gaat 24 uur per dag en 7 dagen per week door. Op maandagnacht, direct na het weekend, wordt het gat gevuld.

Grote uitbraak op komst

De afgelopen dagen beweegt de koers zich in een driehoek. Dat zie je terug op de grafiek hieronder, sinds het hoogtepunt dit jaar maakt de koers steeds lagere toppen. En bij elke daling vindt de koers ondersteuning op 9.500 dollar (8.750 euro).

Bij een uitbraak is het doel even groot als de opening van de driehoek, dat geven we op de grafiek aan met de rode pijl. Dit komt nu neer op een stijging of daling van 1.100 dollar.

Ondersteuning nog steeds gunstig voor bitcoin

Wanneer we uitzoomen op de grafiek zien we dat de koers nog steeds standhoudt op 9.500 dollar (8.750 euro). Samen met de driehoek die we net bespraken is dit een goede basis voor een prijsstijging.

Wat kunnen we verwachten van de bitcoin koers?

Als we dit allemaal in een grafiek gieten krijgen we dit. Aan de hand van deze driehoek kunnen we dan ook onze twee scenario’s schetsen: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
De sterke ondersteuning op 9.500 dollar (8.750 euro) geeft hoop op een positieve uitbraak uit de driehoek. In dat geval stijgt bitcoin naar 10.600 dollar (9.750 euro) in de komende weken.

Bearish
Maar wat als de koers aan de onderkant uitbreekt? Dan daalt bitcoin in het ergste geval richting 8.400 dollar (7.700 euro). Op dat punt vindt de prijs weer ondersteuning.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Met alle respect maar dat gat bij CME is bullshit verhaal

    26 februari 2020