Analyse: Bitcoin daalt met 5% en is even minder dan 9.000 dollar waard, breekt trend van 2015?

De koers van bitcoin daalde vanochtend met 5% en was zelfs even minder dan 9.000 dollar waard. Hierdoor is bitcoin minder waard dan de gemiddelde koers van de afgelopen 50 dagen. Dat lijkt te komen door laag ingeschatte futures op de Amerikaanse beurzen.

Bitcoin minder waard dan gemiddelde van 50 dagen

Hieronder zie je de bitcoin koers vanaf begin dit jaar tot nu. De blauwe lijn is de koers, de oranje lijn het bewogen gemiddelde van de koers van de afgelopen 50 dagen. Deze lijn heeft lange tijd als steun gediend voor de koers, maar vanochtend kon zelfs deze lijn de koers van bitcoin niet ondersteunen.

Op dit moment lijkt dit gemiddelde eerder een weerstand die overwonnen moet worden.

De laatste keer dat bitcoin overtuigend door de oranje lijn zakte was in maart. Dat was het begin van een hele harde daling. Die daling kun je niet toeschrijven aan het doorbreken van de oranje lijn, maar aan de paniek op de markten door het coronavirus. Je kunt het wel omdraaien, dit gemiddelde kan een indicator zijn dat de koers nog verder zakt.

Een bewogen gemiddelde wordt door de meeste handelaren moving average genoemd. Dit wordt dan weer afgekort als 50 MA, omdat dit de moving average is van de afgelopen 50 dagen. Elke vorm van een moving average is gebaseerd op data uit het verleden waardoor de weergave enigszins achterloopt op de realiteit. Deze eigenschap van een indicator wordt ook wel lagging genoemd.

In dit artikel gaan we verder in op hoe je de 50 MA kunt combineren met andere gemiddeldes en hoe je hier een strategie omheen kunt bouwen.

Leer alles over moving average

Trendlijn uit 2015 doorbroken

Hieronder kijken we naar het grotere plaatje. Elke rode en groene candle stelt 1 week voor. Hier zien we dat de koers aan het vechten is voor z’n leven om boven die lijn te blijven. Eigenlijk is de koers pas twee keer goed door deze ondergrens gezakt:

 1. In de zomer 2015, toen werd een van de grootste beurzen BitFinex gehackt. Hierbij werden 120.000 bitcoins buitgemaakt.
 2. Maart 2020, het begin van de wereldwijde lockdown door het coronavirus.

Dit korte overzicht is eigenlijk best hoopvol, tenzij de markt iets weet over de staat van de wereld wat wij niet weten en er (weer) een grote ramp zich voor doet.

Bitcoin en aandelen gaan hand in hand

Hoe graag we ook willen dat de bitcoin koers zich onafhankelijk gedraagt van de aandelenmarkt, de realiteit laat anders zien. In de grafiek hieronder vergelijken we de koersbewegingen van bitcoin met die van de futures op de grote Amerikaanse aandelenbeurzen:

 • Dow Jones futures = Blauw
 • S&P 500 futures = Zwart
 • Nasdaq futures = Rood
 • Bitcoin = Groen

Wat zie je? De patronen volgen elkaar op de voet en zijn nauwelijks te onderscheiden. De Amerikaanse futuresmarkten gingen gisteravond om 23.00 uur Nederlandse tijd open en plotsklaps daalde de indexen. De bitcoin koers (groen) volgde ontzettend snel.

Het volgzame gedrag van bitcoin zorgt ervoor dat de koers onder de 50 MA duikt en zelfs flirt met de trend uit 2015. Maar ondanks de daling is de prijs van de bitcoin nog steeds 30% gestegen sinds het begin van het jaar.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Het Belgische leger plant een staatsgreep

  15 juni 2020
 • Er is een ongelooflijke knal op komst. Hou jullie vast aan de takken van de bomen!!!!

  15 juni 2020