Bitcoin als betaalmiddel een stap dichterbij in VS

In een wetsvoorstel van de VS staat een nieuwe gunstige belastingregel voor bitcoin. Als de wet er doorheen komt draagt men geen vermogenswinstbelasting meer af over bitcoin transacties van 200 dollar (175 euro) of minder.

Winstbelasting

Op het moment van schrijven betalen Amerikanen voor iedere bitcoin transactie winstbelasting als er sprake is van een winst ten opzichte van de aankoopprijs. Wat de adoptie van bitcoin als betaalmiddel er niet makkelijker op maakte.

Democratisch partijlid en mede-auteur van de nieuwe wet, Suzan DelBene, zei tegen Bitcoin Magazine dat de huidige wetgeving ouderwets was. “Rondom digitaal geld wordt er geen rekening gehouden met de potentiële toepassingen ervan voor het dagelijks leven. Hierin wordt bitcoin meer behandeld als een aandeel of een ETF. De nieuwe wet moet de poorten voor bitcoin openzetten en de digitale economie van de Verenigde Staten versterken.”

Digitaal geld hervormt ons dagelijkse leven

Het is interessant om te zien hoe een deel van de politieke macht van een wereldmacht als de Verenigde Staten het belang van bitcoin inziet. Bitcoiners vreesden de harde hand van de overheid, maar nu lijkt het tegenovergestelde te gebeuren. Steeds meer politici komen naar buiten als bitcoiners. “Digitaal geld hervormt ons dagelijks leven en de Verenigde Staten moet dit herkennen en eraan werken om digitaal geld eerlijk te behandelen in ons belastingwetboek”, aldus Rep. David Schweikert.

Schweikert is samen met Suzan DelBene verantwoordelijk voor het schrijven van de nieuwe belastingwet. “Deze wetgeving is een belangrijke stap voorwaarts en het legt de basis voor het groeien van onze digitale economie”, zo ging Schweikert verder.

Mocht de nieuwe wetgeving erdoor komen in de Verenigde Staten, dan kan het snel gaan met de adoptie van bitcoin. Het was voorheen wel mogelijk om met bitcoin te betalen, maar niet praktisch. Als je voor iedere koffie of hamburger ook nog vermogenswinstbelasting moet afdragen, dan is leven ineens wel heel duur.

Nieuwe wetgeving

Het nieuwe wetsvoorstel moet de Internal Revenu Code of 1986 aanpassen. Waarbij er in principe niet veel wordt gewijzigd. Behalve dat de wetgeving niet van toepassing is indien het gaat om transacties van 200 dollar of minder. Wat er duidelijk op gericht is om bitcoin als betaalmiddel te pushen in de Verenigde Staten.

Op dit moment betaal je niet alleen belasting voor iedere winstgevende transactie, maar moet je ook alles bijhouden. Er komt dus heel wat werk bij kijken om je koffie te betalen met bitcoin. Nu lijkt het erop dat betalen met bitcoin realistischer wordt in één van de grootste economieën ter wereld.

Het is een broodnodige stap in de ontwikkeling van bitcoin als geld. Je kunt bitcoin in de Verenigde Staten wel gebruiken als spaarmiddel, maar betalen is ook een belangrijke functie van geld. De kans is aanwezig dat mensen bitcoin nu ook serieuzer nemen als geld. Het kan, mits de wetgeving het haalt, voor het eerst echt als betaalmiddel gebruikt worden in de Verenigde Staten.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.