Bitcoin analyse: combinatie van indicatoren laat mogelijke bodemvorming zien

Bitcoin laat de afgelopen dagen een mooie opwaartse trend zien en dat zorgt voor veel hoop en positiviteit bij investeerders. Vragen borrelen op over of de bodem dus echt op de 17.500 dollar ligt. Echter weet niemand daar een zeker antwoord op te geven.  

In deze analyse zal ik daar ook geen zeker antwoord op kunnen geven. Toch is het altijd heel goed om te kijken naar de gegevens die we hebben en wat we daaruit kunnen leren. Er zijn vele indicatoren die ons een stapje verder kunnen brengen in het begrijpen van een trend of trend ommekeer. 

Vandaag werpen we allereerst een blik op de weerstanden en ondersteuningen en een bepaald patroon op de grafiek. Daarna ga ik in op een interessante combinatie van twee indicatoren. 

Weerstand

Allereerst pakken we de 4-uurs grafiek erbij. Drie duidelijke boxen komen tevoorschijn. De onderste twee groene boxen hebben zich als goede ondersteuning bewezen. De rode box is de laatste weken van juli in beeld gekomen, omdat bitcoin rond dit level een behoorlijke weerstand ondervond en nog steeds ondervindt. 

BTC/USD 4H

Daarnaast zien we in deze grafiek ook een patroon, namelijk: een hoofd- en schouder patroon. Dit patroon bestaat uit drie stijgingen die we een linkerschouder, een hoofd en een rechterschouder noemen, zoals je ook in de afbeelding hierboven ziet. Deze hoofd- en schouders formatie kan van groot belang zijn, omdat deze eventueel een lokale top kan aangeven. Toch is de kans zeker aanwezig dat dit scenario niet uitspeelt; dat is het geval wanneer de rechterschouder hoger komt dan het hoofd. 

Er heerst namelijk op dit moment veel geloof in de markt, en veel investeerders kopen bij. Hoger kan de bitcoin prijs zeker, maar het is toch belangrijk om aan te geven dat de koers ten eerste midden in een weerstand box zit, en dat er daarnaast een patroon op de grafiek tevoorschijn is gekomen dat niet bepaald bullish is. 

20WMA EN 100WMA

Dan is het nu tijd om een blik te werpen op een hele interessante combinatie van twee indicatoren. Allereerst de 20WMA: 20 Week Moving Average. Deze indicator telt de bitcoin koersen van de afgelopen 20 weken bij elkaar op en neemt daarvan het gemiddelde. Op deze manier ontstaat er een lijn. 

De tweede indicator is de 100WMA: 100 Week Moving Average. Precies hetzelfde verhaal, maar deze indicator neemt niet het gemiddelde van de afgelopen 20, maar van de afgelopen 100 weken. 

Als we alleen deze twee indicatoren op de grafiek laten zien, en de bitcoin prijs voor nu even buiten beschouwing laten, dan zien we dat de 20WMA (de blauwe lijn), maar drie keer in de geschiedenis van bitcoin onder de 100WMA (groene lijn) is geweest. 

BTC/USD 1W

Gaaf! Maar wat kunnen we hiermee? Het wordt pas echt interessant wanneer we de bitcoin koers ook laten zien op de grafiek. 

De eerste keer dat de 20WMA onder de 100WMA kwam, was precies op het moment dat bitcoin bodemde. Dit was in 2015. De tweede keer dat dit gebeurde was eind 2018. Ook dit was het moment van de bodem voor bitcoin. En een paar weken geleden zagen we precies hetzelfde. De 20WMA kwam onder de 100WMA toen bitcoin de 17.500 dollar raakte. 

BTC/USD 1W

Betekent dit dat bitcoin moet hebben gebodemd? Uiteraard niet. Alles is mogelijk in de markt. Maar toch is dit zeker een interessant gegeven. 

Als geschiedenis enige indicator is, dan zou het heel goed mogelijk kunnen zijn dat het moment dat de 20WMA onder de 100WMA komt, een bodem voor bitcoin betekent. 

Uiteraard is niets zeker, en daarom is het goed om meerdere soorten indicatoren te behandelen. Donderdag wil ik een blik willen werpen op de analyse met een indicator die iets minder positief is.

Delen:

Toon is hoofd Marketing & Communicatie bij BTC Direct. Zo nu en dan maakt hij er graag de tijd voor vrij om een bijdrage te leveren aan deze nieuwssite. Toon schrijft dan vooral over de opmerkelijke gebeurtenissen en zet zijn overtuigingskracht in om bitcoin onder het grote publiek bekend te maken. Hij was onder meer te gast bij de Telegraaf, Marketingfacts, Satoshi Radio, Frankwatching en Bitcoin Magazine.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Goede en duidelijke analyse. En ook logisch kijk uit naar Donderdag Toon. 😉

  9 augustus 2022
 • Ik begrijp de analyse, maar ik ben niet eens, ik geef je een tip. Kijk de video’s van Gareth Soloway, Cathy Wood, Michael Saylor (grote bitcoins investeerders) en veel andere vanwaar de opinies zijn wel anders dan jou analyse, omdat deze crypto crash zit heel anders dan de vorigen.
  Bitcoin kan makkelijker tot 15 of 12 duizenden euro’s gaan.
  Dit is niet meer dan een “rebound” voor een laatste “flush” tot de waarlijke bodem.

  9 augustus 2022
 • Hallo BTCdirect

  Weet BTCdirect zeker dat “20WMA” op een chart 20WEKEN betekent in de wereld van investeren en traden?
  Volgens mij niet, WMA betekent Weighted Moving Average en niet de Wekelijkse Moving Average zoals wordt bericht.

  Mvg

  9 augustus 2022