Bitcoin analyse: daling op korte termijn, 1 miljoen dollar op lange termijn aldus Dave the Wave
Is het beter om te traden of te hodlen? Die beslissing is helemaal aan jezelf. Daarom in deze analyse voor ieder wat wils. We beginnen met de korte termijn, en bekijken vervolgens het lange termijnsperspectief van bitcoin, op basis van het werk van analist Dave the Wave.
Gemiddelde beweegt de verkeerde kant op
We beginnen eerst met de korte termijn en daar horen candles bij die een korte periode vertegenwoordigen. In de grafiek hieronder staat elke candle voor 4 uur. De groene lijn is het bewogen gemiddelde van de 50 candles, dus van 200 uur. Dat is een relatief korte periode en daarom is dit zo’n belangrijke indicator voor de komende dagen. Zoals je hieronder kan zien danst de bitcoin koers al twee maanden op dit koordje. In juli bleek dit meermaals een resistance te zijn waar bitcoin maar niet bovenuit kon komen, tot 21 juli.
Het momentum veranderde en de koers brak met geweld met de korte termijntrend. De 50MA (moving average) veranderde van een niet te overwinnen monster in een supportzone. Inmiddels is de 50MA weer veranderd in een weerstandslijn en wil bitcoin de weg naar boven vinden, dan moet op korte termijn de 50MA doorbroken worden.
De lange termijn van Dave the Wave
Er zijn verschillende modellen om iets te zeggen over de lange termijn van de bitcoin koers. De twee modellen van de Nederlandse analist PlanB zijn ontzettend populair. Dave the Wave biedt ook een interessant model, en zijn werk wordt vaak gezien als de tegenhanger van wat PlanB gemaakt heeft. Dave’s stelling is dat Bitcoin zijn logaritmische groeicurve-model volgt. Logaritmische groei suggereert in het begin exponentiële winsten die op de lange termijn langzaam afnemen.
Hij zegt dat als bitcoin in december van dit jaar meer dan 100 duizend dollar waard is, dan blijft het stock-to-flow-model geldig en is zijn logaritmische groeicurve ongeldig. Als bitcoin er in december niet in slaagt dat doel te bereiken, dan geldt het omgekeerde uiteraard. Dave zegt verder dat bitcoin een opkomende valuta is, maar dat de weg naar succes niet alleen maar omhoog gaat. Hij voorziet perioden van volatiliteit in beide richtingen, aangezien nieuwe mensen liquiditeit toevoegen, maar er ook weer uithalen. ‘Bitcoin volgt het pad van goud dat gedurende honderden, zo niet duizenden jaren werd gekapitaliseerd, Bitcoin heeft in slechts 12 jaar al een marktkapitalisatie van 1 biljoen dollar bereikt.’
Als de bitcoin koers zijn logaritmische groeicurve volgt, dan kan bitcoin over ongeveer tien jaar een koers van tussen de 500 duizend en 1 miljoen dollar verwachten.
Uitleg van zijn model
Waar kijken we naar? Dit is een grafiek die vrijwel de hele koersgeschiedenis van bitcoin beslaat, elke candle staat voor 1 maand. Het bovenste deel van de grafiek laat de koers zien en de blauwe schuine lijnen laat de trend zien. Over elke cyclus gooit Dave de Fibonacci-indicator, dat zijn die dunne, rechte strepen met die getalletjes.
De Fibonacci-reeks is een serie getallen die een natuurlijk verloop aangeeft. Het komt veel in de natuur voor en wordt ook in veel wiskundige modellen gebruikt. Ook financiële analyses ontkomen er niet aan. De reeks is heel simpel. Start bij 0 en volgt met 1, en verder is nu elk volgend getal de som van de vorige twee. Als voorbeeld: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, enzovoorts.
In de vorige cycli lag de bodem op Fibonacci-niveau 0.618 en die moet eerst bereikt worden voordat bitcoin mag denken aan een nieuwe all time high. Dit niveua is niet willekeurig, maar is de top van de vorige cyclus (20 duizend dollar). Bitcoin zal volgens dit model de komende maanden afdalen naar dit niveau.
Dave gebruikt nog een indicator om dit model kracht bij te zetten, namelijk de LMACD. Deze zie je onderaan de grafiek en is een aangepaste versie van de MACD, zodat deze ook gebruikt kan worden op Logaritmische schaal (vandaar de L). De afkorting staat voor Moving Average Convergence Divergence, in het Nederlands betekent dit voortschrijdend gemiddelde convergentie divergentie. Waarbij convergentie en divergentie leuke woorden zijn voor ‘samengaan’ en ‘uiteenlopen’.
De blauwe lijn is in dit geval de LMACD en de oranje lijn wordt de signaallijn genoemd. Het draait hier dus om de momenten te vinden waar de LMACD-lijn en de signaallijn uit elkaar lopen (divergentie), of juist naar elkaar toe lopen (convergentie). Duikt de LMACD-lijn onder de signaallijn dan signaleert dat volgens Dave dat het hoogtepunt van deze cyclus geweest is en het een goed moment is om de boel te verkopen. Andersom geldt natuurlijk dat als de blauwe LMACD boven de oranje signaallijn uitkomt, de bodem bereikt is en bitcoin een stijging van vele maanden kan verwachten.
De momenten waarop de twee lijnen elkaar kruizen zijn aangegeven met een zwarte cirkel.
Wat kun je verwachten van bitcoin?
Het model van Dave the Wave voorspelt dus dat het hoogtepunt van deze cyclus al geweest is en dat bitcoin de komende maanden afdaalt naar 20 duizend dollar. Hij is bearish op de korte termijn, maar bullish op de lange termijn. Mocht je meer willen weten over zijn model, dan raden wij de podcast Crypto Conversation aan. In de laatste aflevering is Dave the Wave te gast en gaat over Bitcoin & the Logarithmic Growth Curve.