Analyse: Bitcoin is 1000 miljard dollar waard, waar ligt de top?

Hoewel de koers een kleine correctie liet zien na deze analyse, schoot de koers al snel weer omhoog en staat het nu zelfs boven de 51.000 dollar: koersen die Bitcoin al hele lange tijd niet gezien heeft. Hoe houdbaar is deze stijging, en wat kunnen we de komende uren verwachten van de koers. In deze analyse bespreek ik het scenario wat ik in gedachten heb.

Wat gaat Bitcoin op de korte termijn doen?

Om hier een goed antwoord op te kunnen geven, pakken we uiteraard een kortetermijngrafiek erbij. Vandaag zelfs de 5-minutengrafiek. Dit heeft een reden: het begin van een trendomkering is vaak het duidelijkst zichtbaar op dit soort kortetermijngrafieken, en dat geldt ook nu.

Kijken we namelijk naar deze grafiek, dan vallen ons twee dingen op. Allereerst zien we dat de koers in een rising-wedge beweegt. Dit is een patroon dat vaak een top aangeeft en waar de koers dus vaak naar beneden uitbreekt. Het eerste signaal voor een eventuele trendommekeer.

De tweede factor die ons opvalt, is de Open Interest die hard toeneemt, terwijl de koers stijgt. Dit betekent dat er steeds meer Long-posities geopend worden. Zoals je wellicht weet, heeft de koers vaak de neiging om eerst de oververtegenwoordigde posities te liquideren voordat het een duidelijke richting kiest.

We hebben nu dus twee redenen waarom Bitcoin mogelijk in de komende uren kan dalen.

Een marktkapitalisatie van 1000 miljard

Bitcoin’s marktkapitalisatie is officieel weer boven de 1000 miljard. Een grote mijlpaal. Toch zie ik een vreemde ontwikkeling op de grafiek. Eerst zal ik het concept uitleggen. De cryptomarkt, net als de aandelenmarkt, heeft een omgekeerde correlatie met de DXY. Dit is een grafiek die simpel gezegd de kracht van de dollar aangeeft. Wanneer de dollarsterkte stijgt, dalen cryptomunten vaak, en omgekeerd zien we hetzelfde gebeuren.

Kijk maar naar de grafiek hierboven. De DXY (oranje lijn) daalt, en de Bitcoin marktkapitalisatie stijgt. De daarop volgende pijl geeft een dalende Bitcoin aan en een stijgende DXY. Nog steeds niks aan de hand, omdat deze omgekeerde correlatie normaal is. Maar nu komt er iets bijzonders: terwijl de koers boven de 1000 miljard kapitalisatie stijgt, zien we een stijgende DXY.

Vanwege de omgekeerde correlatie is dit uiteraard niet wat we normaal gesproken zien. Gaat Bitcoin de correctie krijgen die normaal gesproken gepaard gaat met de stijgende DXY, of is dit het einde van de omgekeerde correlatie?


Alexander studeert momenteel rechtsgeleerdheid en heeft een politieke achtergrond. Zijn interesse in crypto werd voornamelijk gewekt door het besef dat het huidige financiële systeem niet houdbaar is en op omvallen staat. De blockchain-technologieën kunnen oplossingen bieden.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.