Bitcoin analyse: veel signalen springen op rood, 28.000 dollar onvermijdelijk?

Bitcoin, de grootste cryptomunt, is in een neerwaartse beweging terechtgekomen. Na het verliezen van de belangrijke steun op 29.500 dollar, lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat er meer rode candles op de grafiek tevoorschijn komen. Een gegeven dat deze verwachting ondersteunt, is de bearish retest. We zien dat de koers de ondersteuning heeft verloren en deze nu test als weerstand. Dit is absoluut geen goed teken.

In deze analyse bespreken we ook de trend van de dollarindex (uitgedrukt in de DXY). Hoewel deze correlatie even leek af te zwakken, wordt het effect van de dollar op Bitcoin toch weer duidelijk zichtbaar. Een stijgende DXY zorgt namelijk bijna altijd voor rode candles bij Bitcoin, en dit zien we op dit moment gebeuren.

Bearish restest: bevestiging van neerwaarste trend

Vaak wanneer de koers een ondersteuning verliest, zoekt een analist naar bevestiging om te voorkomen dat we te maken hebben met een ‘fake-out’. De meest duidelijke bevestiging wordt gegeven door een bearish retest. Dit betekent dat een verloren ondersteuning in een weerstand verandert, en de koers dit niveau duidelijk afwijst. Op dat moment worden vaak ook short-posities geopend, omdat dit simpelweg aangeeft: het is tijd om lager te gaan, want is de steun echt verloren …

Op de bovenstaande grafiek zien we dit scenario ontvouwen. Bitcoin verliest de steun van de 29.500 dollar en test het vervolgens als weerstand. Het luktte echter niet om hier een 4-uurs candle boven te sluiten, en al snel volgt een grote rode candle.

Zoals ik in de analyse van afgelopen woensdag aangaf, komt Bitcoin op de weg naar beneden twee belangrijke indicatoren tegen. Het betreft de Bull Market Support Band tussen de 27.700 en 28.500 dollar, en de 200 Week SMA iets lager rond de 27.000 dollar. Het is heel redelijk om te verwachten dat de Bitcoin koers hier steun vindt.

Dollarsterkte terug in de zijwaartse trend?

Het duurt nog iets meer dan 11 uur voordat de weekcandle gesloten wordt voor de dollarsterkte, maar op dit moment lijkt de sluiting boven de zwarte lijn plaats te vinden. Dit is positief voor de dollar, omdat het hiermee een zeer belangrijk prijsniveau terugclaimt als steun.

Positief voor de dollar, maar uiteraard niet voor Bitcoin. Vanwege de omgekeerde correlatie willen we namelijk dat de dollar de weg verder naar beneden vervolgt. Dit zou Bitcoin weer terug boven de 30.000 dollar kunnen brengen. Tot op heden lijkt dit echter niet waarschijnlijk. Misschien kan de weekafsluiting van de dollar nog iets aan de situatie veranderen, maar op dit moment staat Bitcoin er slecht voor, en het is belangrijk om hiervan bewust te zijn.


Alexander studeert rechten en heeft een achtergrond in de politiek. Naast zijn interesse in de blockchain technologie, richt hij zich vooral op de koers-technische benadering van cryptomunten. Met name de cyclivorming, die we ook in veel andere aspecten van het leven tegenkomen, zoals oorlog en welvaart, vindt hij uiterst fascinerend.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Vorige week kon de koers wel naar € 300.000,- gaan! Stop gewoon met deze “analyses”. Het is gewoon een loterij.

    29 juli 2023