Bitcoin bereikt all time high aantal nieuwe gebruikers

Hoe meet je bitcoin adoptie? Een van de belangrijkste metrieken is om te kijken naar het aantal bitcoin gebruikers en of deze blijft groeien. Hoewel de koers van bitcoin al een tijd in een breed zijwaarts kanaal beweegt, blijft het netwerk groeien. En met elk nieuw persoon die ge-orange pilled wordt, wordt het netwerk sterker. Bitcoin is niet voor niets king, de munt heeft namelijk een ontzettend sterk netwerk effect.

Groei netto gebruikers bitcoin

Analist Will Clemente laat dat zien aan de hand van deze grafiek van Glassnode:

Volgens Clemente toont zijn grafiek de groei van het netto aantal gebruikers van het netwerk. Zijn methodiek is eenvoudig. Hij zoekt naar clusters van adressen die op één persoon lijken, dat zijn de entiteiten. Vervolgens trekt hij het aantal nieuwe entiteiten dat erbij komt af van de entiteiten die eruitzien alsof ze slapend zijn. Die slapende users worden dormant genoemd. Het verschil tussen deze twee zijn volgens hem de dagelijkse nieuwe bitcoin gebruikers.

Nieuw record behaald

Zoals de grafiek duidelijk laat zien, hebben we onlangs een recordaantal nieuwe bitcoin gebruikers per dag bereikt. Er is echter meer aan de hand. Volgens Clemente zit het verhaal in de exponentiële toename tussen elke grote piek. Op het hoogtepunt van 2011 kwamen er dagelijks 1050 nieuwe gebruikers op het netwerk. In de twee pieken van 2013 ging het aantal van 1500 naar ongeveer 5000 per dag. In het beste moment van 2017 haalde bitcoin 40.000 nieuwe gebruikers per dag binnen.

Al die pieken hadden vervolgens ook een dramatische terugval. ‘Als we naar 2021 kijken, is het in het algemeen een slow grind omhoog.’ Dus: ‘Als dit de piek was, dan is er nog geen dramatische daling geweest die elke cyclus terug komt.’ Hij gaat zelfs een stapje verder door te zeggen dat we net het hoogste punt van 2017 zijn gepasseerd. Als je dit extrapoleert naar de bitcoin koers, kan dat betekenen dat we nog lang niet op de top zitten.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.