Bitcoin vindt bodem na daling: 10.000 dollar nog in zicht?
In ruim een dag is de bitcoin koers met bijna tien procent gedaald. Op dit moment is bitcoin ongeveer 9.085 dollar (8.316 euro) waard. Zakt de prijs nog verder, of hebben we de bodem gezien?
Dit kan wel eens de bodem zijn
Om maar meteen een antwoord op de vraag te geven, het kan zomaar zijn dat bitcoin de bodem gisteravond al heeft aangeraakt. Je kijkt naar de bitcoingrafiek in dollar, elke candle stelt vier uur voor.
De kleine grafiek onder de bitcoingrafiek is de Relative Strength Index (RSI), een indicator die het momentum van de koers weergeeft.
De RSI is een indexcijfer tussen de 0 en de 100. Wanneer de RSI zich aan de onderkant van de paarse band begeeft, dan betekent dit dat de koers in korte tijd flink is gedaald. Vaak is dat een indicator dat de bodem van bitcoin gevonden is.
De vorige keer dat dit gebeurde was tussen 10 en 12 mei, rond de bitcoin halving. Toen de RSI zich aan de onderkant bevond, stabiliseerde de koers. Dat zie je aan de eerste groene balk op de grafiek.
De omstandigheden lijken nu wel op die van toen. De koers is eerst flink gedaald, maar de daling is nu afgeremd. Precies op het punt dat de RSI de onderkant van de paarse balk heeft bereikt.
Trend is nog steeds omhoog
En stel dat de koers verder zakt, dan heeft bitcoin nog steeds de ruimte. We zoomen weer wat uit op de grafiek, je kijkt nu naar september tot en met nu. Elke candle op de grafiek stelt nu een dag voor.
De groene lijn die dwars door de koers loopt is het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 200 dagen. Of in techische analyse-taal, de 200-dagen Moving Average (MA).
Deze lijn wordt vaak gebruikt als een soort dynamische ondersteuning of weerstand. Maar ook om de trend op langere termijn te bepalen. Als de koers zich boven de lijn bevindt, dan is er sprake van een stijgende trend.
Rond 10 mei dook de prijs van bitcoin hard omlaag. Maar de daling stopte bij de 200-dagen Moving Average. Dat geeft vertrouwen, de stijgende trend is nog steeds intact omdat de koers ondersteuning vindt bij deze lijn.
Op dit moment bevindt de koers zich ongeveer duizend dollar boven de 200-dagen Moving Average. Zakt bitcoin bijvoorbeeld 500 dollar zakt, dan is de trend op langere termijn dus nog steeds omhoog.
Nog verder uitzoomen
Vooruit dan, we zoomen nog verder uit op de grafiek. Er is namelijk nog een belangrijke lijn die ons iets kan zeggen over de richting van de koers. We hebben het over de 21-weken Moving Average, de groene lijn hieronder. Elke candle op de grafiek stelt nu een week voor, je kijkt naar de bitcoinkoers van 2016 tot en met nu.
In de vorige bull market gaf de 21-weken Moving Average feilloos elke bodem aan. Precies op het moment dat de koers deze lijn aanraakte, stuiterde de waarde weer omhoog. Soms waren dat flinke dalingen, van ongeveer 40 procent in een paar weken. Maar totdat de koers onder de lijn dook was de stijgende trend nog intact.
In de afgelopen maand heeft de koers deze lijn ook twee keer aangeraakt, maar is de prijs er nog niet onder geweest. Als dat ook zo blijft, dan kunnen we erop vertrouwen dat de kooers de komende weken omhoog blijft gaan.
Onze verwachting van de koers voor de komende dagen
De koers is wat gedaald in de afgelopen dagen, maar dat hoeft dus nog niet direct het einde van de stijgende lijn te betekenen. Maar wat gaat de koers in de komende dagen doen? We beschrijven twee kersverse scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief).
Op de grafiek hieronder kijken we weer naar de korte termijn. Je ziet de koershistorie van deze maand, en elke candle stelt vier uur voor.
Bullish
De lage waarde op de RSI toont aan dat dit de bodem kan zijn. Blijft bitcoin stijgen, dan vindt het zijn eerste weerstand op 9.300 dollar (8.513 euro). Dat is de groene balk op de grafiek. Mocht de prijs boven de groene balk uitkomen, pas dan kunnen we onze ogen weer richten op 10.000 dollar (9.150 euro) en hoger.
Bearish
Maar wat als bitcoin verder zakt? In dat geval vindt de prijs steun op 8.500 dollar (7.781 euro). Dat is de rode balk op de grafiek. Na de daling van 10 mei bleek dit namelijk ook een sterke ondersteuning.
Patrick
/
Jullie optimisme is aandoenlijk. Al weken en weken
22 mei 2020Mike
/
Patrick, helemaal mee eens! schrijf toch eens de waarheid, jullie kloppen geld uit de zakken van onwetende mensen.
22 mei 2020