Bitcoin breekt uit: op weg naar 60.000 euro

Bitcoin zet de stijgende lijn door! De cryptocurrency schoot vanmorgen naar 54.500 dollar (45.882 euro), het hoogste punt sinds 22 februari. Maar kan bitcoin vandaag het allerhoogste punt ooit bereiken? In deze analyse lees je waarom zelfs 72.875 dollar (61.321 euro) binnenkort mogelijk is.

Terug naar biljoen

We beginnen deze analyse met een bijzondere grafiek. Je kijkt naar de totale marktwaarde van bitcoin. Dit getal is de prijs per bitcoin vermenigvuldigd met alle bitcoins in omloop. Eind februari doorbrak bitcoin de psychologische grens van 1 biljoen dollar. Uitgeschreven is dat 1.000.000.000.000 dollar! En omgerekend is dat maar liefst 840 miljard euro.

Met een prijs hoger dan 53.600 dollar (45.104 euro) doorbreekt bitcoin deze grens opnieuw. Daarmee komt bitcoin langzaam in de buurt van de totale marktwaarde van zilver, die op dit moment geschat wordt op 1,4 biljoen dollar. Ook komt bitcoin steeds dichter bij Google, die een marktwaarde van 1,36 biljoen dollar heeft.

Nu steeds meer institutionele partijen instappen in bitcoin, wordt het belangrijker om te kijken naar de marktwaarde. Uit onderzoek van eToro blijkt namelijk dat deze partijen veel waarde hechten aan een hoge marktwaarde.

Wanneer alle bitcoins samen meer waard zijn dan 1 biljoen dollar, kan het zijn dat deze partijen de cryptomunt een stuk serieuzer nemen. Beursgenoteerde bedrijven zoals MicroStrategy en Tesla hebben een deel van hun kasreserves al omgezet in bitcoin, en gisteren volgde ook het Noorse Aker. Langzaam maar zeker zullen steeds meer beursgenoteerde bedrijven de waarde van bitcoin inzien.

Positieve kruising

We gaan weer terug naar de normale grafiek van bitcoin. Je kijkt hieronder naar de daggrafiek, van eind 2020 tot en met nu. De indicator onder de koersgrafiek is de MACD, deze laat het momentum zien van de koers.

De MACD bestaat uit twee onderdelen. De oranje lijn is het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 12 dagen min het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 26 dagen. De blauwe lijn is het exponentieel voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 9 dagen.

De groene en rode balken van de MACD geven de afstand tussen de oranje en blauwe lijn aan. Groene balken betekent dat de blauwe lijn zich boven de oranje lijn bevindt. In dat geval is er sprake van een positief momentum, de koers gaat omhoog. Een rij aan rode balken betekent dat de blauwe lijn onder de oranje lijn is gedoken. In dat geval is er sprake van een negatief momentum, de koers gaat dalen.

Dat klinkt allemaal wat technisch, maar in de basis vergelijkt de MACD de trends op korte termijn met de trend op lange termijn. Op basis van die vergelijking kan je vaak een goede voorspelling doen van wat er in de toekomst gaat gebeuren.

Op dit moment breekt de blauwe lijn bijna door de oranje lijn. Gebeurt dit? Dan spreek je van een bullish cross. Het negatieve momentum is dan omgeslagen naar een positief momentum. Vaak is dat een teken dat de koers weer voor langere periode kan stijgen. Op de grafiek hierboven hebben we eerdere bullish crosses aangegeven met de cirkels.

Bitcoin breekt uit

We zoomen nog verder in en kijken nu naar de vieruursgrafiek van bitcoin. De koers is gisteren uit een dalend kanaal gebroken. Je spreekt van een kanaal als de koers tussen twee evenwijdige trendlijnen beweegt. Op de grafiek hieronder zijn dat de twee zwarte trendlijnen.

Maar je zou in deze grafiek ook een bull flag kunnen zien. En dan wordt het interessant, want het koersdoel bij een uitbraak is maar liefst 72.875 dollar (61.321 euro).

Bitcoin vormt een bull flag

Een bull flag heeft de vorm van een vlag. En als je goed kijkt naar de grafiek hieronder, zie je er ook wel een beetje een vlag in:

  1. Eerst beweegt de koers voor een langere periode omhoog. Dat is de mast van de grafiek, ofwel de blauwe lijn links.
  2. Daarna vormt zich de vlag zelf. Dit is het zwarte kanaal.
  3. Breekt de koers uit? Dan is het koersdoel zo groot als de mast van de grafiek. In dit geval kan de koers uiteindelijk naar 72.875 dollar (61.321 euro).

Het was wel nog even spannend gisteren. Dat zien we als we zelfs nog verder inzoomen. Je kijkt nu naar de uurgrafiek. Je ziet dat de bitcoin koers de bovenste zwarte trendlijn drie keer heeft aangeraakt, voordat de koers zijn weg verder omhoog vervolgt. Dit noem je het testen van een trendlijn. Deze test was succesvol, we kunnen weer verder omhoog kijken!

Wat verwachten we van bitcoin?

Het ziet er allemaal een stuk beter uit dan vorige week, toen de bitcoin koers nog in het kanaal handelde. Maar wat kan bitcoin de komende dagen bereiken? We schetsen twee scenario’s voor jou: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
We zien nog één belangrijke weerstand op weg naar het hoogste punt, en dat is 54.000 dollar. Eind februari lukte het bitcoin niet om dit niveau te doorbreken, deze keer wel? Dan ligt de weg helemaal vrij voor een koers van 58.000 dollar (48.786 euro) en hoger.

Uiteindelijk kan het koersdoel van 72.875 dollar (61.321 euro) bereikt worden, maar dat is voor deze week wellicht nog wat te ver weg.

Bearish
Maar wat als de koers toch daalt? Dan is 49.700 dollar (41.801 euro) in eerste instantie een belangrijke ondersteuning. Daaronder is 45.000 dollar (37.848 euro) een sterk vangnet.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Interessant artikel!
    Nu begrijp ik bepaalde termen omtrent Cryptovaluta beter!
    Meer van dit soort artikels graag!

    9 maart 2021