Bitcoin analyse: nog niet alle hoop is verloren
Stay strong! Toegegeven: de verwachtingen zien er in eerste instantie niet al te best uit. Maar kijken we naar de grafieken, dan zien we toch nog een sprankje hoop. Wat als het bullish scenario uitkomt?
Waarom 30.000 dollar belangrijk is
Het is een tijdje geleden, maar voor deze analyse maken we weer dankbaar gebruik van de reeks van Fibonacci. Zoomen we de grafiek uit naar weekniveau? Dan zien we dat de bitcoin koers nu ondersteuning vindt op een cruciaal niveau. Voor de komende weken wordt het ontzettend spannend of de blauwe lijn op 30.000 dollar (25.202 euro) standhoudt.
Fibonacci was een Italiaanse wiskundige die rond het jaar 1200 leefde. Zijn natuurlijke getallenreeks wordt overal gebruikt: van film en fotografie tot technische analyse. Teken je een lijn van de top van de koers tot aan de bodem? Dan zie je de verhoudingen van Fibonacci verschijnen op de grafiek.
Op de grafieken hierboven hebben we alle niet-belangrijke lijnen van de reeks weggefilterd. De grijze lijnen op de grafiek geven de toppen en de bodems weer. Links zie je de top en de bodem van de bear market van 2014, en rechts zie je dezelfde lijnen van de bear market van 2018.
Zowel links en rechts zie je iets opvallends. De koers schiet eerst door het oude record, de grijze lijn. Daarna doorbreekt bitcoin ook de blauwe lijn, één van de getallen van de reeks van Fibonacci. De koersstijging houdt geen stand, want daarna zakt bitcoin weer, om ondersteuning te vinden op dezelfde blauwe lijn.
En nu wordt het interessant. Gaan we hetzelfde zien als in 2017, na de eerste zwarte cirkel? Dan ben je juist nog erg vroeg op het feestje. In dat geval kan Plan B’s koersmodel van meer dan 100.000 dollar dit jaar toch nog uitkomen.
Divergentie brengt hoop
Nog meer goed nieuws zien we op de daggrafiek. Onder de koersgrafiek vindt je de Relative Strength Indicator (RSI). De divergentie tussen de koers en de RSI maakt straks het verschil.
Divergentie betekent uit elkaar gaan, of uiteenlopen. En dat zie je ook terug op de grafiek. De koers maakt een dalende beweging, terwijl de RSI juist stijgt. In de technische analyse is dit een voorteken voor een koersherstel op korte termijn.
Waar kan je dan aan denken? Dat is geen exacte wetenschap, maar een mooi eerste doel is 41.000 dollar (34.438 euro). Dit is al lange tijd een weerstand, en het zou een krachtig signaal zijn als bitcoin deze lijn kan verslaan.
Wat verwachten we van bitcoin?
Houd je vast, want de marges zijn ontzettend groot. Waren we in 2018 blij met een beweging van een paar honderd dollar, nu kijken we naar niveaus van tienduizenden dollars. Maar wat er ook gebeurt, met onze scenario’s ben jij altijd goed voorbereid. We schetsen er twee: een bullish (positief) en een bearish (negatief) uitkomst.
Bullish
Stijgt bitcoin? Dan kan de koers naar 41.000 dollar (34.433 euro), dit was ook in januari een pittige weerstand.
Bearish
Cruciaal is dat bitcoin ondersteuning blijft vinden op 31.000 dollar (26.034 euro).
Lukt dat niet? Dan kan bitcoin helemaal terug naar 24.000 dollar (20.156 euro), de onderste lijn op de grafiek. Helemaal links zie je dat deze prijs een paar dagen een weerstand was, bij een daling kan dit juist een nieuwe steun worden.
Martin
/
Goede analyse, je kunt het nog aanvullen met het gigantische SHS patroon wat afgemaakt is bij een verdere daling. En het koersdoel van 20.000 dollar wat er bij hoort.
26 juni 2021