Categories: Bitcoin Koers

Bitcoin koers analyse: waarde flink omlaag, waar gaat de prijs nu heen?

Eerder deze week schreven we over een inversed head and shoulders. Nee, niet over shampoo. Het is een koerspatroon dat kan duiden op een prijsstijging. Maar bij een technische analyse moet je altijd rekening houden met meerdere scenario’s. En in dit geval kwam het negatieve scenario uit. Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

Lange trendlijn

Hieronder zie je de grafiek van bitcoin van augustus 2017 tot nu. De grote rode trendlijn is getekend vanuit de top op 17 december 2017 tot aan de koers nu. Een ander punt waar de koers de lijn raakt is op 14 november 2018. Dat was de datum dat de bitcoin koers enorm hard naar beneden ging.

Opvallend: dit is tegelijkertijd het punt waar de koers gisteren niet doorheen kon breken.

Belangrijk punt op Fibonacci-schaal

De ratio’s van Fibonacci worden vaak gebruikt in de technische analyse. Deze ratio’s zijn toepasbaar op allerlei gebieden, waaronder koersgrafieken. Deze zone’s geven vaak belangrijke weerstands- en ondersteuningsniveau’s aan (ook wel support en resistance zone’s genoemd).

Op dit moment bevindt de bitcoin koers zich op het 61.80% Fibonacci retracementniveau. Dit niveau kan dienen als een belangrijke ondersteuning. De koers steeg vandaag naar het 50% niveau, om weer terug te dalen naar 61.80%.

Moving Average: negatieve trend

De Moving Average (MA) lijn wordt ook vaak gebruikt om een trend te bepalen. Deze lijn geeft het gemiddelde aan van de koers, over een vastgestelde periode. In de grafiek stelt elke candle één uur voor. De MA-lijn bestaat uit het gemiddelde van de afgelopen 100 uren (candles).

Een MA kan dienen als een weerstands- of ondersteuningsniveau. Dit was in de periode van 28 december tot en met 10 januari het geval. Toen de koers door de MA zakte ging het echter snel naar beneden. Nu zou de MA kunnen dienen als een weerstand; een punt waar de koers niet makkelijk kan overstijgen.

Naast een ondersteuning of weerstand kan de MA ook een trend weergeven. Op dit moment bevindt de koers zich onder de MA-lijn. Dat houdt in dat de koers zich in een dalende trend bevindt.

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

De inversed head and shoulders formatie van afgelopen week is niet uitgekomen. Het lukte de koers van bitcoin namelijk niet om aan de bovenkant uit te breken. Maar waar gaan we dan wel heen? Zoals altijd beschrijven wij twee scenario’s.

Bearish

Op dit moment bevindt de bitcoin koers zich op een belangrijk punt. Het is namelijk het eerste ondersteuningsniveau van de vorige technische analyse. Zakt de koers nog verder weg? Dan geldt nog steeds het andere niveau van 2.800-2.900 euro.

Bullish

Opvallend: de koers van bitcoin heeft al een poging gedaan om de kleine rode trendlijn te doorbreken. Dat is helaas niet gelukt. Doorbreekt bitcoin deze lijn wel? Dan kan de koers doorstijgen naar de langere trendlijn op de afbeelding hieronder. Dat niveau ligt rond de 3.500 euro. Is viermaal scheepsrecht?

Disclaimer: De informatie in dit artikel is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot aan- of verkopen van cryptocurrencies. Het handelen in digitale valuta brengt een significant risico met zich mee en is op eigen risico.

Frank Smits

Midden 2017 kwam ik voor het eerst in aanraking met bitcoin en crypto in het algemeen. Eerst vanwege de koers, nu omdat ik geloof dat bitcoin een essentieel onderdeel van een nieuwe digitale samenleving gaat worden.

Recent Posts

  • Bitcoin
  • Regulering

Steven Mnuchin namens overheid Verenigde Staten over bitcoin en libra

Steven Mnuchin, de Amerikaanse minister van Financiën, heeft in een officiële verklaring gedeeld hoe de Verenigde Staten om wil gaan…

6 uur ago
  • Regulering

Amerikaans wetsvoorstel: ‘Bedrijven zoals Google en Facebook mogen geen eigen cryptocurrency uitgeven’

Het Amerikaanse Congres wil ontwikkelingen zoals Libra van Facebook wettelijk verbieden. Op vrijdag 12 juli lekte er een concept-wetsvoorstel uit…

1 dag ago
  • Koers

McAfee nog steeds positief: bitcoin prijs één miljoen eind 2020

Afgelopen weekend is de koers van bitcoin voor het eerst weer eens onder de 10.000 dollar gedoken. Bitcoin is gedurende…

1 dag ago
  • Mining

Moeilijkheidsgraad bitcoin minen stijgt met 14 procent

Gegevens van het Chinese miningpool BTC.com laten zien dat de moeilijkheidsgraad met 14 procent is gestegen. Dat is voor het…

2 dagen ago
  • Exchanges

Japanse cryptocurrency en bitcoin exchange Bitpoint gehacked, 32 miljoen dollar verloren

Bitpoint is een Japanse cryptocurrency exchange. Zij hebben deze week zelf aangekondigd dat ze zijn gehackt, hierbij is 3,5 miljard…

3 dagen ago
  • Bitcoin
  • Koers

Bitcoin koers analyse: waarde daalt met bijna 2.000 euro in twee dagen, reden tot zorgen?

Het leek een hele tijd lang goed te gaan met de bitcoin koers. Tot woensdag 10 juli om vier uur…

4 dagen ago