Centrale banken voelen de hete adem van stablecoins zoals libra

Centrale banken reageren op de groeiende populariteit van stablecoins door haastig adviezen uit te brengen en te werken aan eigen munten. Stel dat Facebooks Libra toch gelanceerd wordt, dan is dat de moeder alle stablecoins en kan het misschien te laat zijn voor centrale banken om hier een graantje in mee te pikken.

China heeft de laatste fase bereikt en veel andere landen bewandelen hetzelfde pad. De Europese Centrale Bank schreef een waarschuwing dat cryptocurrency in de vorm van stablecoins ontwrichtend kunnen zijn voor de financiële stabiliteit.

Wereldwijde denktank

Het laatste nieuws is dat de wereldwijde denktank OMFIF het Digital Monetary Institute lanceert, een forum voor informatie uitwisseling voor centrale banken. Het hoofdonderwerp zijn eigen cryptomunten, genaamd CBDC’s.

Philip Middleton, voorzitter van Digital Monetary Institute, gaf uitleg in een podcast. Hij vertelde over de noodzaak voor  de oprichting van CBDC’s en welk effect dit heeft op de wereld:

Twee grote externe evenementen, een daarvan was de aankondiging van de lancering van Libra afgelopen zomer. Dus een valuta van de particuliere sector die door een grote mondiale technologiebedrijf werd gelanceerd, vormde een directe bedreiging voor de centrale banken en de financiële stabiliteit. De tweede is COVID-19.

Rol van particuliere sector

De Engelse centrale bank was een van de eersten die een discussie op gang brachten. De Britten pleitten voor een CBDC en onderbouwen dit met verschillende onderzoeksnota’s. Waar ze nog niet uitkomen, is hoe of ze een CBDC met of zonder hulp van commerciële banken zullen lanceren. Ze suggereren dat het heel moeilijk wordt om de commerciële banken naar de zijlijn te degraderen. Grote kans dat er een middenweg gevonden moet worden. Middleton:

Ik verwacht dat veel landen zullen experimenteren met het soort systeem waarbij de centrale bank die munteenheid verstrekt, maar de particuliere bederijven zorgen voor de middelen van levering. Inderdaad worden ook de exploitanten van de particuliere sector aangemoedigd om te opereren, als je wilt, op de rails die wordt verstrekt.

Centrale baas

Hierbij moet gezegd worden dat een CBDC uiteindelijk een samenwerkingsverband wordt tussen centrale bank en de particuliere sector. Maar de centrale banken worden de baas en de commerciële banken krijgen eigenlijk geen zeggenschap over deze CBDC’s. CBDC staat niet voor niets voor Central Bank Digital Currency.

Maar hoe gaat die samenwerking er uit zien? En waarom zullen burgers genoegen nemen met een centrale munt, terwijl er decentrale munten (lees: bitcoin) voor handen zijn?

En wat wordt de rol van Facebook’s Libra-project? Inmiddels hebben 75 grote techbedrijven zich aangesloten bij de plannen van Facebook. Als Libra net zo simpel werkt als Facebook, dan moeten Centrale Banken wel heel erg hun best doen om een gebruiksvriendelijke CBDC aan de man te brengen.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Bitcoin is ondertussen alweer met 11% ineengestort, voor de block halving. Het is en blijft een leuk speculatie-dingetje.
  En dus door de onweerzinwekkende volatilitieit zie ik het in de toekomst niet als betrouwbaar stabiel betaalmiddel eindigen.
  Je kan er nu wel goed geld mee verliezen of verdienen door op juiste momenten te kopen en te verkopen. Daar blijft het dus bij!
  Dus dat BTC dé veilige safe-haven is zoals men bij fysiek goud waarneemt, dat vrees ik van niet.
  En zodra er inderdaad stable-coins of “gecentraliseerde” crypto zullen uit worden gebracht door banken zelf, zullen mensen deze toch alweer massaal adopteren. Zo zijn mensen.
  En zoals vele artikels hier ons rond de oren geslagen worden van analisten die “voorspellen” dat BTC 25.000, dan weer 100.000 euro waard kan worden enzovoort, …. zo kan ik ook evenzeer voorspellen dat BTC een lege doos zal/kan worden. En persoonlijk neig ik eerder naar het laatste.
  De beginformule was goed en gebaseerd op wantrouwen van de banken en overheden, zodat mensen zelf hun eigen bank konden spelen door middel van een ‘gedecentraliseerde’ munt.
  Maar de onaflatende bokkesprongen die bitcoin al heeft gemaakt en ook de energieslorpende methode om te mijnen en transacties te doen, zal uiteindelijk BTC tot een stille dood herleiden.
  Andere crypto (hoogstwaarschijnlijk gecentraliseerde en traceerbare) danken de pioneer BTC van weleer, en zullen verder de blockchain en de technieken achter de pioneers-crypto omarmen en verder uitbreiden.
  Ik kan verkeerd zijn, maar zo zie ik het eindigen met BTC. Het zal ook als zeker geen store of value zijn, of digitaal goud.
  Maar goed ben benieuwd hoe het zal aflopen.
  Mvg
  Max

  10 mei 2020
 • Nouriel Roubini

  10 mei 2020
 • Bitcoin is a scam

  10 mei 2020
 • Ik ben het 200 % ééns met Max. Schitterende analyse.

  11 mei 2020
 • btc UTILITY??
  XRP doet alles wat shitcoin kan
  alleen 10 x sneller en 10 x beter
  ripplenet draait al jaren foutloos.
  #xrpthestandard

  11 mei 2020