Bitcoin miners staan onder zware druk, maar de hashrate stijgt

Het is je vast niet ontgaan dat de Bitcoin mining industrie met 2022 een zwaar jaar achter de rug heeft. Miners zijn natuurlijk compleet afhankelijk van de Bitcoin koers, de concurrentie op het gebied van mining en de energieprijzen. Met name de Bitcoin koers liet het in 2022 behoorlijk afweten, wat het des te opvallender maakt dat de hashrate weer in de lift zit.

Wat is de hashrate?

De Bitcoin hashrate is simpelweg de hoeveelheid computerkracht die in het netwerk zit. We meten de computerkracht in het Bitcoin-netwerk aan het aantal hashes per seconde. Dit is in principe een maat voor het aantal berekeningen dat het netwerk kan uitvoeren per seconde. Hoe hoger de hashrate, hoe krachtiger het netwerk is en hoe beter het beschermd is tegen aanvallen.

Als miners erin slagen om een hash te vinden die aan bepaalde criteria voldoet, dan mogen zij het volgende blok aan de blockchain toevoegen. Zodra een miner dat lukt, stuurt hij het blok met de geldige hash naar de rest van het netwerk. Die verifiëren vervolgens de hash en als deze klopt, voegen ze het blok toe aan hun blockchain.

Vervolgens gaat het netwerk op basis van dat nieuwe blok op zoek naar de volgende geldige hash. In principe zit hier geen kunst in, waardoor het puur een kwestie van geluk is. Hoe meer computerkracht een miner bezit, hoe groter de kans is dat deze het volgende blok vindt.

Moeilijkheidsgraad omhoog

Een bijzonder aspect van het Bitcoin netwerk is de ‘difficulty adjustment’ ofwel de aanpassing van de moeilijkheidsgraad. Naarmate de hashrate in het netwerk stijgt, wordt het automatisch moeilijker voor miners om nieuwe blokken te vinden. Dit mechanisme zorgt ervoor dat de gemiddelde bloktijd voor het vinden van een nieuwe blok altijd op ongeveer 10 minuten blijft.

De difficulty adjustment vindt iedere 2.016 blokken plaats (ongeveer iedere twee weken). Voorlopig hebben we op 6 december de laatste gehad. Destijds ging de moeilijkheidsgraad met 7,32 procent omlaag. Dit gebeurde omdat de blokken met een gemiddelde tijd van 10 minuten en 48 seconden binnenkwamen.

Het mechanisme werkt simpel. Als de blokken gemiddeld langzamer dan 10 minuten binnenkomen, gaat de moeilijkheidsgraad omlaag en andersom. Nu komen de blokken gemiddeld sneller dan 10 minuten binnen en gaat de moeilijkheidsgraad omhoog. De verwachting is dat de moeilijkheidsgraad vandaag met 3,8 procent toeneemt.

Concurrentie neemt toe

Dit betekent in feite dat de concurrentie onder de miners toeneemt. Dat is een opvallende ontwikkeling, omdat het met de Bitcoin koers niet per se goed gaat op dit moment. Wat dat betreft is het een vreemde zaak dat miners ten opzichte van twee weken geleden weer nieuwe apparaten hebben aangezet.

Dit kan te maken hebben met het feit dat steeds meer energiemaatschappijen ervoor kiezen om met hun overproductie Bitcoin te minen. In Japan is vrij recent bijvoorbeeld een overheidsbedrijf in Tokyo begonnen met het minen van Bitcoin.

Je zou op basis van dat nieuws kunnen zeggen dat de Japanse overheid momenteel Bitcoin aan het minen is. Het bedrijf is namelijk voor 50,1 procent in handen van de Japanse overheid. Dat bedrijf is niet de enige, want ook het grote ExxonMobil lijkt al even bezig te zijn met Bitcoin mining.

Dat zijn uiteindelijk de ontwikkelingen die nodig zijn om de wereld ervan te overtuigen dat Bitcoin mining wellicht helemaal niet zo slecht is voor het klimaat. Energieproducenten kunnen op deze manier de overproductie van duurzame energie alsnog verkopen en partijen als ExxonMobil hoeven geen gas meer af te fakkelen.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.